Pomladno razstrupljanje - izguba časa?

Pomladno razstrupljanje (foto: Arhiv feel-good.si) Arhiv feel-good.si
11. 4. 2014

Razne razstrupljevalne oz. detox diete se spomladi pišejo kar same, saj se k njim praviloma zatekamo le v tem času (in v prvih tednih januarja, seveda). Močan marketinški as so te, ni kaj, a vendarle razstrupljanju ne gre oporekati pomembne vloge pri ohranjanju splošnega zdravja, dobrega počutja in dolgoživosti.

Posebno omembo si zaslužimo ljudje, kateri živimo v urbanem okolju, smo vajeni mestnega vrveža in vsega spremljajočega stresa in kaosa – vaščani, brez televizije, pesticidov, predelane hrane, avtomobilov in smoga, pridige o pomembnosti razstrupljanja verjetno ne potrebujejo.

Kaj sploh pomeni 'razstrupljanje'?

Pojem razstrupljanja je med ljudmi prisoten skoraj tako dolgo, kot je, po mojem mnenju, nerazumljen.

Razstrupljanje ali detoksifikacija pomeni proces pri katerem se telo odreši iz primeža škodljivih kemikalij, katere se vztrajno, skozi čas, nabirajo znotraj naših teles. Te kemikalije so lahko stranski produkti naravnih presnovnih procesov, ali pa gre za telesu tuje substance, ki vdirajo po poteh hrane, zraka, okolja.

Organi, z odgovornostjo razstrupljanja, so v največji meri jetra, ledvice, črevo, pljuča, limfni sistem, kri in koža. Dobro je vedeti, da je detoksifikacija stalen in naraven proces, h kateremu lahko znatno pripomoremo sami, med drugim tudi z uživanjem prave hrane.

Kaj se zgodi, če je toksinov v telesu preveč?

»Razstrupljanje je manjkajoči člen zahodnjaške prehrane«, pravi dr. Elson Haas, detox guru in avtor New York Detox Diet.

Vedno več raziskav priznava vlogo toksinov, kot enega ključnih razlogov za okužbo moderne civilizacije s tolikšnim naborom kroničnih in degenerativnih bolezni. Mednje spadajo tako imunska, nevrološka obolenja, kot rak in praktično vse, kar najdemo vmes.

Čeprav je razlog za nekatere tegobe morda res organski, kot hormonsko neravnovesje na primer, osnovno vprašanje še vedno ostaja – zakaj je do njega sploh prišlo? V kolikor bi bilo telo dovolj zdravo, bi bilo bolezen najverjetneje sposobno preprečiti. Temu je danes težko oporekati.

Kdaj in kako telesu ponuditi pomoč?

Da se telo nasiči s strupi in to rezultira v pojavu bolezni, traja. Ljudje upada svojega zdravja in sposobnosti navadno ne priznajo (ali ne želijo priznati) dovolj hitro, če pa že, simptome s težavo povežejo s prelomnim oz. globljim vzrokom.

Simptomi se sprva pojavijo kot majhne pritožbe, v obliki pogostejših/močnejših glavobolov, slabše odpornosti, razdražljivosti in podobnih nevšečnosti, katere kasneje dorasejo razsežnostim astme, alergij, nevroloških in hormonskih težav. Šele te pa navadno pritegnejo našo pozornost. Pomislite na to kot majhno luknjico v pnevmatiki avtomobila – ni očitna in peljemo se lahko dalje, a ne prav dolgo.

Ne čakajte torej, da vam poči guma, temveč sprejmite vsaj katerega od mojih nasvetov in privoščite kratek počitek vašim organom, ter omejite negativne učinke neizbežnih toksinov na zdravje:

Odplaknimo nesnago...

(presežek kofeina, nikotina, sladkor, alkohol in kemikalije), in to z VODO! Saj še vemo kaj je voda – tekoča snov brez barve, vonja in okusa! Za žejo ne pijte torej ničesar, kar ima seznam sestavin. V poštev pride le navadna voda, po možnosti prečiščena.

Priznajte detoksifikacijsko (pre)moč ekološkemu oz. lokalnemu kmetijstvu

Od vseh hranil, katerih ima ekološko pridelana hrana bojda več, je v tem primeru bolj važno tisto, česar nima – ostankov pesticidov, fungicidov, herbicidov (in ostalih »idov«), umetnih barvil, ojačevalcev okusa in ostalih izmišljotin industrije hrane, katerih ne znamo niti izgovoriti.

Vključite koristi

limoninega soka, kurkume, kalčkov (predvsem brokolija in kreše), kajenske paprike, masla ghee, brusnične vode, avokada, kapusnic (brokoli, cvetača, brstični in glavnati ohrovt, zelje), lukovk (česen, čebula, por, drobnjak), zelenega čaja, divjih gob, zeleno-listnate zelenjave in jagodičja.

Obiščite infrardečo savno

Specifično elektromagnetno delovanje infrardeče savne deluje drugače – žarki prodirajo globlje in ogrevajo telo »od znotraj navzven«, s tem se ohranja ravnovesje elektrolitov (magnezija, kalija, natrija in klora) ter omogoči izločanje toksinov.

Skrtačite strupe s kože

Koža je naš največji organ in skozi njo izločimo tudi do pol kilograma »odpadkov« dnevno. Krtačenje naj bi preko spodbuditve limfatičnega sistema pripomoglo k naravnemu razstrupljanju.

Prezračite bivalni prostor

Kjer je dim, tam je ogenj oz. v tem primeru – škodljivi ostanki izgorevanja - cigaretni dim, plinski štedilniki, dimniki in podobni tvorci ogljikovega monoksida, dušikovega dioksida, ter ostalih prostih delcev, ki v procesu presnove črpajo naš energijski bazen.

Diskriminirajte kemična čistila!

Ribanje wc školjke, čiščenje kopalnice, lakiranje tal, parfumiranje in ličenje. Nedolžna vsakodnevna opravila, s katerimi dovoljujemo v našo neposredno bližino različnim kemikalijam, imenovanim VOC (hlapne organske spojine).

In organsko tu ne pomeni »z babičinega vrta«, temveč »na osnovi ogljika«. Med kratkoročne stranske učinke VOC se uvršča razdražljivost oči, dihal in grla, glavoboli in utrujenost, k posledicam na dolgi rok pa lahko dodam še slabost, izgubo koordinacije ter okvaro delovanja jeter in centralnega živčnega sistema.

Pomembno pomagalo pri naravnemu razstrupljanju je torej tudi hrana in tu je Feelgood izbral pestro paleto živil z močnim razstrupljevalnim delovanjem in jih zavil v dva odlična recepta:

Omleta iz eko jajčk, gob šitake, čebule, kurkume in kalčkov brokolija:

Na žlički masla ghee popražimo ½ srednje velike čebulo in dodamo 100 g očiščenih gob šitake; ko se gobe malo zmehčajo dodamo 2 razžvrkljani jajčki in na hitro popečemo. Postrežemo s kalčki brokolija in začinimo z malo mlete kurkume.

Recept za detox smoothie:

2 dcl 100% kokosove vode, ½ avokada in skodelica jagodičja po okusu (do 100 g – borovnice, eko jagode, robide, maline..); vse sestavine zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije); foto: Profimedia