Pomoč proti napetosti v zatilju

Pomoč proti napetosti v zatilju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 12. 2014

Poznate ta občutek? Po dolgotrajni vožnji z avtom se komaj še lahko premikate, tako vas bolijo zatilje in ramena. Ali pa imate zjutraj, ko se zbudite, občutek, da boste ob najmanjšem premiku glave nekaj zlomili v vratu? Naši strokovnjaki svetujejo, kaj storiti.

Največkrat so vzrok za to boleče in napete mišice, kar je povezano z napačno držo glave. Kdor ima s tem težave, zaradi bolečin največkrat popravlja svojo držo, kar pa žal na koncu težave še poslabša.

Prvi korak je učinkovito lajšanje bolečin

Trd ali kriv vrat je povezan z napačno refleksno držo glave. Vzrok za to so nehote napete mišice v ramah ali zatilju. Najpomembnejše je lajšanje bolečin.

Pri lažjih težavah pomagajo toplota, mraz ali vtiranje kreme z analgetikom v prizadete mišice. Učinkovito pomagajo blazine z žitaricami, ki jih lahko pogrejemo v pečici ali mikrovalovki. Kupite lahko takšne, ki se prilagajajo obliki zatilja. Le položite jih na boleči predel mišic. Mogoče vam bodo bolje pomagale hladne obloge. To je povsem odvisno od posameznika.

Pomagajo tudi geli, ki blažijo

Kot zunanja pomoč so vam na razpolago mazila ali geli, ki hladijo. Tako lajšajo bolečine in zavirajo vnetje. NSRA (nesteroidna protivnetna zdravila) vsebujejo diklofenak, hidroksietilsalicilat ali ibuprofen, v lekarni jih lahko kupite brez recepta in so pogosto povsem dovolj.

Mazila naj vam v zatilje vtira kdo drug, tako bo učinek masaže najboljši. Analgetike (proti bolečinam) lahko uživate tudi v obliki tablet. Vendar najprej poskusite z mazilom, ker se boste tako izognili stranskim učinkom v prebavilih.

Masaže z aromatičnimi olji in žogico z bodicami

  • Pri manjših težavah zelo prija in lajša bolečine previdna masaža zatilja s kapljico aromatičnega olja (recimo sivkinega ali olja šentjanževke).
  • Pri pogosto napetih mišicah v zatilju si v lekarni priskrbite žogico za refleksno masažo (žogica z bodicami). Navadite se dnevno nekaj minut rahlo krožiti z njo nad bolečimi predeli mišic. Če se težave težave potem ne prenehajo, morate poiskati pomoč pri poklicnem maserju.

Vaje za krepitev mišičja

Ko se bolečine zmanjšajo, je treba po možnosti čim prej začeti fizioterapijo oziroma ciljno telovadbo. Pri fizioterapevtu se boste naučili zaznavanja telesa, koordinacije in razgibavanja hrbtenice. Naučil vas bo vaj za vsakodnevno telovadbo doma.

Le tako boste lahko okrepili svoje mišice in se zaščitili pred funkcionalnimi motnjami. Takšna vsakodnevna vadba bo okrepila tudi psihično moč. In kot vemo, ima duševnost velik vpliv na pojav napetih mišic.

Preberite: Vaje v avtu - za preprečevanje bolečin v hrbtenici in razbremenitev mišic

Zdrs medvretenčne ploščice tudi v vratni hrbtenici

Mišične napetosti v zatilju so lahko pogojene tudi z degenerativnimi spremembami v vratni hrbtenici, zlasti pri starejših od 40 let. Tudi zdrs medvretenčne ploščice je možen na vsakem nivoju hrbtenice. Le izkušen zdravnik bo to prepoznal in predpisal primerno zdravljenje.

Če nastanejo bolečine v zatilju zaradi poškodbe (sindrom vratne hrbtenice), je vsekakor nujna pomoč pri specialistu. Na voljo so moderni načini lajšanja bolečin: po mirovanju in ciljnem zdravljenju bolečin je na vrsti primerna fizioterapija.

Najboljši napotki pri nenadnih bolečinah

  • Ostanite dejavni! Mirovanje samo poslabša težave. Pomembno je, da so prizadeta mišična vlakna dobro prekrvljena, da bodo obrambne moči telesa preprečile lokalno vnetje.
  • Poskrbite, da vam bo nekdo kratko in vedno znova s konicami prstov močno pritiskal na glavne boleče točke.
  • Tilnik si pri ležanju podprite s posebno blazino za zatilje ali zvito brisačo.
  • Včasih se mišice napnejo zaradi nezavednega nočnega škrtanja z zobmi (bruksizem). Pri tem vam lahko pomaga zobozdravnik, tako da vam izdela posebno opornico za grizenje. V težkih primerih pomaga tudi manualno zdravljenje čeljustnih sklepov in vretenc vratne hrbtenice po predhodni ciljni masaži določenih sprožilnih točk v žvekalnih mišicah.
  • Če trajajo bolečine več kot dva dni, lahko uporabite tudi mazila, ki izboljšajo prekrvavitev oziroma tople obloge, npr. z izvlečki kajenskega popra.

Metode za dobro telesno počutje

Premagovanje stresa in vzdrževanje duševnega ravnovesja imata veliko vlogo v preventivi pred napetimi, bolečimi mišicami.

Metoda Feldenkrais se je tu zelo uveljavila. Počasni nadzirani telesni gibi pomagajo spoznavati tvegane predele za nastanek napetosti in se izogniti neugodnemu vzorcu telesne drže in gibanja.
Te metode se lahko naučite pri posebej izšolanih fizioterapevtih.