V koliko minutah pojeste svoj obrok? TO se zgodi, če hrano premalo prežvečite!

V koliko minutah pojeste svoj obrok? TO se zgodi, če hrano premalo prežvečite! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 10. 2022

Spadate med tiste, ki skorajda vsak obrok na hitro zmeče vase? V službi je to pogosto, toda nekateri to iz navade delajo tudi, ko jim v resnici ne bi bilo treba hiteti. 

Presenečeni boste, kako pomembno je v resnici žvečenje hrane in na kaj vse lahko vpliva. Obroke bi morali vedno jesti sede in v sproščenem okolju, pravijo strokovnjaki. 

V nadaljevanju preverite, katere težave so lahko povezane s (pre)hitrim goltanjem hrane. 
Profimedia

Proces prebave se ne začne v želodcu – prvi korak pri prebavi opravijo prehrambni encimi, ki se nahajajo v slini. Začne se torej v ustih in žleze slinavke se aktivirajo z žvečenjem. Slina tudi veže delce hrane in deluje kot mazivo, ki pomaga pri požiranju. Poleg tega slina sproži izločanje želodčne kisline in ga tako pripravi na prihajajočo hrano. 

PREVERITE: Če pri uživanju hrane in pijače opazite TO, je zadnji čas, da preverite delovanje ščitnice!

Težave, ki jih lahko prinese metanje hrane vase:

1. Pojeste več kot ste nameravali oziroma kot je potrebno

Če hrane ne prežvečite temeljito, verjetno jeste prehitro in zaradi tega tudi preveč. To lahko vpliva na zaznavanje signalov sitosti in zelo hitro lahko pride do prenajedanja.

Zaradi tega pa se ne boste počutili le polne in morebiti pridobili na teži, temveč se s tem poveča tudi tveganje za presnovni sindrom, stanje, ki pomembno povečuje tveganje za sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni. Zanj so značilni debelost, visoka raven holesterola, povišan krvni tlak in visoka raven glukoze. 

2. Pojavi se lahko zgaga ali druge prebavne težave

Kot omenjeno, žvečenje sproži izločanje kisline in tako pripravi želodec na razgradnjo hrane. Če hrane ne prežvečite dobro, ne bo toliko kisline, ki bi se lahko spopadla z vso neprežvečeno oziroma slabo prežvečeno hrano. To »lahko povzroči plinske mehurčke, ki se dvignejo v požiralnik in grlo, kar povzroči zgago,« je za stran realsimple razložila registrirana dietetičarka. 

Preverite še: Kaj se zgodi z vašim telesom, ko se takoj po jedi uležete

Srečate se lahko tudi z drugimi neprijetnimi posledicami: spahovanje, bolečine v trebuhu, napenjanje in občutek polnosti, kajti neprežvečena hrana je tudi slaba novica za črevesje.

3. Telo ne absorbira ključnih hranil

Žvečenje pomaga pri razgradnji makrohranil (ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe) v molekule, imenovane monosaharidi, aminokisline oz. maščobne kisline. Te molekule se absorbirajo v tankem črevesju. Če hrana ni dovolj prežvečena, se ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe ne bodo popolnoma razgradile, zaradi česar je absorpcija teh hranil otežena, še razloži strokovnjakinja. 

Preberite tudi: Če se med spanjem pogosto slinite – kaj to razkriva o vašem zdravju