Spoznajte vlogo šestih najmočnejših hormonov

Spoznajte vlogo šestih najmočnejših hormonov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 9. 2015

Žensko zdravje je najpogosteje porušeno prav zaradi hormonskega neravnovesja. Zato je pomembno prisluhniti sporočilom in spreminjati navade.

Kako hormonsko neravnovesje vpliva na telo?

Z upadanjem ravni ženskih hormonov, to se začne po 35. letu starosti, se pojavijo mnoge težave in bolezenski znaki, ki lahko močno vplivajo na kakovost življenja.

S hormonskim neravnovesjem pa se dandanes srečuje tudi vse več mladih žensk, kar se prav tako kaže v različnih težavah – neravnovesje povzroča neplodnost, težave z menstruacijo in menstruacijskimi krči, policistične jajčnike, fibroidne tumorje, splošno slabo počutje, depresijo...

Šest najpomembnejših hormonov

  • Estrogen

Hormon spodbuja rast celic in nas ohranja mlade, poskrbi za dobro razpoloženje ter za zdravo srce in kosti.

Če ga je preveč, se ženska sreča z močno in bolečo menstruacijo, debelostjo, njegova visoka raven je pogosto vzrok tudi za rakava obolenja. A tudi nizka raven ne pomeni nič dobrega. Pomanjkanje med drugim povzroči hitrejše staranje, utrujenost, upad libida in pogoste okužbe mehurja.

  • Progesteron

Pretvarja maščobo v energijo, zato je njegovo pomanjkanje eden od razlogov za prekomerno telesno težo in utrujenost.

Progesteron uravnava tudi menstrualni ciklus, igra pomembno vologo pri razvoju fetusa, varuje proti raku in je naravni antidepresiv. Če ga je preveč, se srečamo z nervozo, nizkim krvnim tlakom in prezgodnjim staranjem kože.

  • Testosteron

Potrebuje ga tudi žensko telo, saj daje energijo, je gradnik mišic in ima največ receptorjev v srčni mišici.

Njegovo pomanjkanje povzroči pomanjkanje želje po spolnosti, upad mišične mase, izpadanje las in celulit, če ga je preveč, pa se marsikatera ženska sreča z aknasto kožo in pretirano poraščenostjo. Pomanjkanje lahko povzroči tudi policističnime jajčnike.

  • Dhea (dehidroepiandrosteron) 

Je hormon dolgoživosti, ki poleg zaviranja staranja poskrbi še za uravnavanje estrogena in testosterona. Pomaga tudi pri izgorevanju maščobe in je pomemben za imunski sistem.

Če ga je preveč, so to odraža predvsem na koži (akne, mastna koža, poraščenost...), posledice pomanjkanja pa so prehitro staranje, suho lasišče, nervoza in debelost.

  • Kortizol

Njegova naloga je, da telo ščiti pred negativnimi posledicami stresa. Urejati pomaga beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe ter deluje močno protivnetno.

Utrujenost, slabost, izgorelost, depresija ter hitro hujšanje ali nenadna želja po večjih količinah hrane, predvsem po sladkem, so pogosto znaki pomanjkanja kortizola. Preveč kortizola povzroča debelost, aritimijo srca in veča izpostavljenost srčni kapi.

  • Ščitnica

Je življenjskega pomena saj uravnava pravilno delovanje vsake celice našega telesa, skrbi za vsrkavanje kalcija, je najpomembnejši hormon pri presnovi ogljikovih hidratov ter pravilnega delovanja metabolizma, ki ohranja optimalno težo in uravnava temperaturo. Preverite delovanje vaše ščitnice: Kako sami testirate, ali vaša ščitnica deluje pravilno.

Vir: Sensa