TA preprosta vadba, ki je bolj enostavna kot tek, je lahko odlična za vaše zdravje

TA preprosta vadba, ki je bolj enostavna kot tek, je lahko odlična za vaše zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2023

Če iščete preprost način, da ostanete v formi, je morda odgovor hoja po stopnicah. To je lahko odličen dodatek k vaši obstoječi vadbeni rutini, ki ga zlahka izvajate kjerkoli, od svojega doma ali telovadnice, do zunanjega stopnišča.

Na prvi pogled morda tovrstna vadba deluje nepomembna, toda ponuja številne koristi za celotno telo.

Zdravstvene koristi hoje po stopnicah:

Izboljšanje zdravja srca in ožilja

Redna hoja po stopnicah lahko pomaga izboljšati zdravje srca in ožilja ter tveganje za možgansko kap in bolezni srca. Dosledno gibanje nog in bokov povzroči globlje dihanje, povečan srčni utrip, kar vodi do povečanega pretoka krvi v celotnem telesu. 

Izboljšanje ravnotežja

Spuščanje po stopnicah lahko izboljša ravnotežje in koordinacijo, saj zahteva, da se v dejavnost vključi celotno telo. Vse te prednosti vam lahko pomagajo videti in se počutiti bolje.  

Pomoč pri zmanjšanju odvečne teže

Enourna hoja po stopnicah je zelo intenzivna oblika vadbe in ima izjemne aerobne koristi. Primerja se lahko z dejavnostmi kot sta hoja ali tek. Če vsak dan hodite po stopnice vsaj pol ure, boste postopoma shujšali in lepo oblikovali svoje telo.  

Povečanje mišične moči

Hoja po stopnicah je vaja, pri kateri potiskate telo navzdol in navzgor. Ta priročna oblika vadbe lahko okrepi moč mišic nog, stegen in kolkov.

Izkoristite stopnice za vsakdanjo vadbo

Po stopnicah lahko hodite z zmerno hitrostjo, da pospešite srčni utrip. Svoji rutini lahko dodate tudi različice, tako da spremenite hitrost ali smer svojih korakov ali pa izmenjujete hojo navzgor in tek navzdol po stopnicah.  

Število korakov, ki jih naj bi po stopnicah naredili vsak dan, da izkoristite prednosti hoje, je odvisno od vaše telesne pripravljenosti in ciljev. Če šele začenjate, si vsak dan prizadevajte za nekaj minut hoje po stopnicah in sčasoma postopoma povečujte trajanje in intenzivnost.

Varnostni nasveti za uporabo stopnic za vadbo

Kot pri vsaki obliki vadbe je tudi pri hoji po stopnicah pomembno upoštevati nekaj pravil, ki pripomorejo k varnosti.

  • Preden začnete, se obvezno ogrejte, saj lahko tako zmanjšate tveganje za poškodbe.
  • Pomembno je, da nosite primerno obutev. Izberite čevlje, ki so udobni in nudijo dobro podporo ter blažijo udarce.
  • Med vadbo si vzemite odmore in ostanite hidrirani.

Čeprav hoja po stopnicah ponuja številne prednosti, se lahko izkaže za neprimerno za ljudi z akutnimi srčnimi obolenji in tudi za tiste, ki imajo težave s koleni, gležnji ali kolki. Če imate obstoječe zdravstvene težave, se pred vadbo na tovrsten način, raje posvetujte s svojim zdravnikom.

Vir: possible.in