To je usodna napaka, ki vas lahko stane zdravja: 4 živila, ki jih nikoli ne bi smeli uživati zvečer

To je usodna napaka, ki vas lahko stane zdravja: 4 živila, ki jih nikoli ne bi smeli uživati zvečer (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2023

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da lahko to, kar jeste zvečer, negativno vpliva na vaš spanec. Čeprav si lahko privoščite večerni prigrizek pred spanjem, se morate izogibati nekaterim živilom, da to ne bo vplivalo na vaš spanec in postavo.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ne moremo vedno nadzorovati, kdaj nastopi lakota. In včasih, ko sonce zaide, se nam zazdi, da nas vleče k svetlobi hladilnika. Ko se to zgodi, lahko izberemo živila, ki potešijo naš apetit in podpirajo tudi boljši spanec. Bodite prepričani, da vas lahko na pot v deželo sanj pošlje več kot kozarec toplega mleka, pozorni pa bodie tudi na nekaj pasti oziroma živil, ki jih ne bi smeli uživati.

Ali nismo vsi že slišali teh besed? "Jejte lažjo večerjo", "Treba je jesti nekaj ur pred spanjem", "Nikoli ne smete preskočiti večerje"! Da, da, vsi smo to že velikokrat slišali. Toda te nasvete le redko zares upoštevamo. Medtem ko o pomembnosti zdravega zajtrka pravzaprav čivkajo že vrabčki, pa o zdravi večerji in pomembnosti obroka kot takega, ni kaj dosti govora. In če je zdrav zajtrk izredno pomemben, je tudi izbira zdrave večerje več kot pomemben dejavnik, zlasti za tiste, ki se trudijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. 

Večerja je pomemben obrok, ki lahko močno vpliva na naše zdravje in proces hujšanja. Pravilna izbira večerje nam lahko zagotovi potrebne hranilne snovi, ohranja stabilnost krvnega sladkorja in spodbuja izgubo telesne teže. Jasno je torej, da večerje ne smemo zanemariti, saj lahko uživanje nekaterih živil ponoči povzroči zdravstvene težave, vključno z zgago, plini, motnjami spanja, povečanjem telesne teže itd.  Strokovnjaki svetujejo, da se izogibate uživanju živil, ki vsebujejo preveč ogljikovih hidratov, maščobnih kislin ter tistih, ki so mastna in začinjena. Lahke večerje bodo koristile tako vašemu umu, postavi ter kvalitetnemu spancu. Lepotni spanec pa prav vsi potrebujemo, kajne?

Izbor zdravih sestavin:

Poudarek na beljakovinah: Vključitev beljakovin v večerjo je ključnega pomena, saj pomagajo ohranjati sitost, spodbujajo obnovo mišic in spodbujajo metabolizem. Izberite pusto meso, perutnino, ribe, morske sadeže, stročnice ali tofu kot vir visokokakovostnih beljakovin.

Zelenjava: Bogata z vlakninami, vitamini in minerali, zelenjava je nepogrešljiv del zdrave večerje. Vključite različne vrste zelenjave, kot so brokoli, špinača, paprika, korenje in zelena solata, ki bodo obogatile vaš obrok s hranilnimi snovmi.

Polnovredna žita: Namesto prečiščenih žit, kot so bel riž ali bela moka, raje izberite polnovredna žita, kot so rjavi riž, kvinoja, bulgur ali polnozrnata testenina. Ta živila vsebujejo več vlaknin, vitaminov in mineralov, kar prispeva k občutku sitosti in bolj uravnoteženemu prehranjevanju.

Katere hrane se je potrebno izogibati zvečer?

1. Preprosti ogljikovi hidrati

Idealno bi bilo sestaviti krožnike, ki so dovolj nasitni, vendar polni uravnotežene in lahko asimilirane hrane, ki ne ostane v želodcu in ga ne obteži. Z večernega jedilnika je treba izključiti škrobnata živila, ki vsebujejo preveč ogljikovih hidratov, kot so testenine, kruh ali riž, ki jih je najbolje jesti pri kosilu, da se napolnimo z energijo, in ne pred spanjem. Ta živila se namreč preprosto presnavljajo v sladkor in povzročajo povišan krvni sladkor in inzulin, ta sladkor pa ne bo izgorel za energijo in se bo namesto tega v telesu shranil kot maščoba.

Profimedia

2. Težka mastna hrana

Čeprav je mastna hrana, še posebej po dolgem dnevu, zelo okusna, se morate upreti skušnjavi, da bi si jo privoščili za večerjo. Enako velja za sir, ki poleg maščob, ki otežujejo prebavo, vsebuje tudi veliko tiramina, aminokisline, ki zmanjšuje proizvodnjo hormonov, ki uravnavajo spanje. Poleg tega lahko motijo delovanje prebavil.

3. Začinjena hrana

Strokovnjaki svetujejo, da se v večernih urah izogibate uživanju začinjene hrane, saj lahko ta ponoči povzroči zgago, za katero so značilni pekoča bolečina v spodnjem delu prsnega koša, kisel okus v ustih in bolečine, podobne prebavnim motnjam.

Profimedia

4. Čokolada

Ni boljšega posladka po okusni večerji, kot košček dobre čokolade, a če želite po večerji tudi dobro spati, naj čokolada ne bo vaša prva izbira. Čokolada namreč vsebuje kofein, ki lahko povzroči težave pri spanju. Kofein je povezan tudi s težavami, kot so nemir, živčnost, slabost, draženje želodca, povečan srčni utrip itd.

Profimedia
Preberite še:
Ne ponovite te napake pri jemanju vitamina C: Pospešite učinke vitaminov in prehranskih dodatkov s to preprosto spremembo navade
Priporočamo tudi:
Je res, da imate po športnih aktivnostih večji libido? To pravi raziskava ...