To priljubljeno živilo je lahko razlog za vašo nenehno utrujenost

To priljubljeno živilo je lahko razlog za vašo nenehno utrujenost (foto: Profimedia) Profimedia
19. 4. 2022

Mogoče ne spite dovolj, morda je za vami naporen dan v službi. Veliko je razlogov, zakaj pogosto čutite utrujenost. Eden izmed njih je tudi hrana. Si pogosto privoščite to živilo? 

Študija, objavljena v reviji Nutrients, je potrdila, da je lahko eden glavnih krivcev za utrujenost predelano meso. Avtorji študije so zbrali 20 mladih odraslih in analizirali njihovo črevesno mikrobioto, da bi ugotovili, kako ta vpliva na mentalno energijo, fizično energijo in utrujenost. 

Ugotovili so, da je predelano meso edino živilo, ki je bilo povezano s spremembami v ravni energije na vseh nivojih. 

Na tem področju je vsekakor potrebnih več raziskav, pravi avtorica študije dr. Lauri O. Byerley.

Kljub temu bo manjši vnos predelanih mesnih izdelkov zagotovo dobra odločitev, ko gre za zdravje. Čeprav je seveda povsem normalno, da si občasno vseeno privoščite tudi takšen izdelek, vendar raziskovalci niso potrdili, kolikšna količina že vpliva na počutje. 

Če si občasno privoščite malo slanine, to verjetno ne bo povzročilo večjih težav (ob predpostavki, da niso prisotne druge zdravstvene težave, seveda), vendar pa avtorica odsvetuje uživanje takšnih izdelkov vsak dan, kot del vaše prehrane. 

Če boste predelana živila zamenjali s polnovrednimi in vključili več sveže zelenjave in sadja, bo vaša mikrobiota zagotovo v boljšem stanju, zmanjšalo se bo tudi tveganje za nastanek bolezni in imeli boste več energije. 

Predelano meso ima tudi druge negativne učinke na zdravje, kot je denimo povečano tveganje za bolezni srca ter povišan krvni pritisk in holesterol. 

Vir:
Trait Energy and Fatigue May Be Connected to Gut Bacteria among Young Physically Active Adults: An Exploratory Study
Preverite še: