Uglasite svoje telo s hormoni

hormoni (foto: Bryan Christie) Bryan Christie
19. 10. 2007

Da bi bili ob koncu dneva vitkejši, močnejši in pametnejši, izkoristite moč hormonov.

Hormoni ne nagajajo samo ženskam. Nekateri sicer res menijo, da zaradi hormonov norijo (tudi pozitivno, željam moškega sve­ta v prid) in divjajo (nikakor ne po željah močnejšega spola) samo ženske, toda hormoni, ki jih imajo moški, so v resnici povsem enaki tistim, ki upravljajo delovanje ženskih teles. To velja tudi za estrogen, le njegova količina je premajhna, da bi moški uživali v umetnostnem drsanju.

Zato izkoristite hormone, da boste ob koncu dneva vitkejši, močnejši in pametnejši.

Sledi 24-urni načrt, s katerim najprej najdete in nato začne izkoriščati to, kar bi lahko bil vaš najdragocenejši naravni vir.

6. 00

Vklopite energijsko stikalo.

To, kar si vi predstavljate kot dober nočni spanec, je za vaše telo osem ur stradanja. In medtem ko tako leže varčujete z energijo, dramatično upadeta koncentraciji leptina in insulina, hormonov, ki vplivata na to, kako hitro telo pretvarja hrano v energijo. Ta proces se ponoči samodejno vklopi, od vas pa je odvisno, ali ga zjutraj ugasnete ali pa dan začnete kot zombi.

Vprezite hormone: Jejte najkasneje eno uro potem, ko vas prebudi zvonjenje budilke. Zajtrkujte takoj, ko se zbudite. S tem nam­reč sprožite povečanje koncentracije leptina, kar pove telesu, da nedavno nočno stradanje ni pomanjkanje. Ko se vrednosti leptina povišajo, se počutite manj lačne in povečate porabo energije. Vendar, če želite, da boste imeli dovolj energije do kosila, ne smete pojesti le kosa kruha z marmelado. Potrebujete namreč zajtrk za počasen dvig insulina, ne za nenaden skok. Poskusite s kombinacijo beljakovin in ogljikovih hidratov, bogatih z vlakninami, na primer skuto z jagodami ali polnozrnato palačinko, nade­vano z dvema žvrkljanima jajcema.

7. 30

Hitreje topite maščobe.

V trebuhu res nimate merilnega senzorja, vendar je ob tej uri precej očitno, da kurjen­je maščob ne deluje s polno paro. Kako vemo? Preprosto: vaša ščitnica še vedno spi. Ta žle­­za je namreč glavni regulator vsega metabo­­­­­ličnega in za to sprošča hormone, ki uravna­vajo, kako hitro naj telo kuri hranila in maščobne rezerve kot odziv na vaše energijske potrebe. Med spanjem so te potrebe majhne in takšne so tudi, ko se zbudite, razen če jutranje počasne rutine pošteno ne pretresete.

Vprezite hormone: Čas je za jutranji tek. V nedavni tajvanski študiji, v kateri je sode­lovalo 27 moških, so znanstveniki odkrili, da se je produkcija ščitničnih hormonov sko­­­­ko­vito povečala po teku na tekočem traku. In ko ščitnični hormoni vstopijo v kri, v njej ostanejo več ur in vzdržujejo metabolizem v zagonu še dolgo po vadbi. Še en raz­log za tek pred jutranjim prhanjem: z zgodnjo kar­diovadbo si boste izboljšali razpoloženje za napor čez dan, saj aerobna vadba v možganih poveča sproščanje serotonina (hormona, povezanega s srečo) in dopamina (hormona, ki ga najbolj povezujejo z motivacijo).

12. 00

Zadržite lakoto (in napredujte v karieri).

Dan ste začeli s polnim rezervoarjem testosterona (to dokazuje erekcija, s katero ste se zbudili). Sedaj, po šestih urah, začenja koncentracija testosterona počasi upadati. Sočasno se vrednost grelina, hormona lakote, počasi dviga. In pomembnost tega zasuka? Čeprav se vaš testosteron in grelin gib­ljeta v nasprotnih smereh, oba stremita k istemu strateškemu cilju: kosilu.

Vprezite hormone: Kombinirajte kosilo s sestankom. Ko so vrednosti testosterona vi­soke, so možgani pripravljeni na samostojno, usmerjeno delo (na pisanje, izpolnjevan­je poročil ali snovanje idej), po drugi strani pa so nižje opoldanske vrednosti idealne za uspešne poslovne sestanke. Še vedno boste pri stvari, vendar ne tako agresivno. Naroči­te si predjed, ki vsebuje be­­­ljakovine in tudi maščobe (najustreznejša sta losos ali tun). In zakaj: ko hrana vstopi v črevesje, stimuli­ra produkcijo hormonov, ki ustvarita občutek polnosti, in sicer pepti­da YY in oksintomodulina. Z dodajanjem počasi prebavljivih maščobe in beljakovin si tako zagotovite enakomerno sproščanje pep­­­­tida YY in oksintomodulina ter prve udarce lahkote prestavite na popoldansko uro.

15. 00

Povečajte moč možganov.

Scenarij je znan: do konca delovnika imate le še kakšno uro, vendar se počutite, kot bi vam možgani delali na hlape. Nekako je to tudi res, saj so vrednosti testosterona že sko­­­raj pri dnu. Raziskovalci predvidevajo, da se s padcem koncentracije testosterona poslab­šajo zmožnosti pomnjenja, saj je stalna kon­centracija testosterona nujno potrebna za normalno delovanje možganskih nevronov.

Vprezite hormone: Preskočite kavo, raje se odločite za tekmovalni odmor. Samo toliko poskrbite, da bo tekma – na primer košarka s košem za smeti, papirni nogomet ali hitra računalniška igrica – izzivalna. Pri tekmovalnih igrah imajo zmagovalci ponavadi višje vrednosti testosterona kot poraženci. Lahko pa tekmujete sami s seboj. Vze­­­mite si 10 minut za križanko (kri­­­zanke. net) ali sudoku (igre. akc.si/igre-sudoku. htm).

19. 00

Naj si vas zaželi.

Če ste trenutno brez svoje boljše polovice, si privoščite gledanje devedejev ali nažiganje računalniških iger. Če pa se resnično želite sprostiti in končati dan v objemu partnerice, potem preskočite streljačine. Nedavna študija z michiganske univerze je pokazala, da so pari, ki so gledali film The Bridges of Ma­dison County, doživeli 10-odstotni dvig kon­centracije progesterona v primerjavi s tistimi, ki so gledali Botra. Progesteron nam­reč deluje podobno kot Apaurin in s pomirjujočim učinkom ustvarja občutek bližine.

Vprezite hormone: Pozabite na stara prepričanja in si vsake toliko oglejte kak­šen po­­­cukran film. Vsem moškim svetujemo, da si s partnerico ogledajo nekaj romantič­­nih filmov. Ti bodo pospešili izločan­je hormonov, ki pospešujejo vzajemno prijatelj­­­­stvo. Ne more­­te gledati, kako se Clint Eastwood kljun­čka s Marilyn Streep? Predlagamo, da razmisli­te o sledečem izboru: Hudičevka v Pradi in Kraljica, ker sta filma z zgodbo; Say any­thing za kombinacijo Johna Cusacka in Cameron Crowe ter Alice doesn't live here any­more, ker ga je režiral sam Martin Scorsese.

21. 00

Varujte pridobitev.

Dva piva? Prav. Dva piva nekajkrat na teden? S tem lahko pridobite nekaj zdravstve­nih koristi. Vendar, ko se dva hmeljeva zvar­­­ka spremenita v pet ali šest, lahko začnete spodkopavati ves predhodni trud. Dejstvo je, da uživanje alkohola znižuje raven testo­sterona. Čez čas se zaradi znižanih vrednosti testosterona poveča maščobno tkivo –debelost! – in zmanjšajo mišična masa, libido in erektilne funkcije.

Vprezite hormone: Osvobodite se. V hladil­niku imejte le po dve pivi. Če si privoščite šesterček, štiri pločevinke spravite v shram­bo. Bolj ko boste sposobni omejiti dostop do pijače, laže boste krotili nepremišljeno pitje. Zaidete zvečer v bar? Na prtiček si zapišete vse, kar spijete. Ugotovili so, da so ljudje, ki so si zapisali vsako pijačo, zaužili manj alko­­­­­hola kot tisti, ki si niso ničesar zapisali.

23. 00

Preskočite večerne odmeve.

Ni pomembno ali so novice predvajanje na zaslonu 42-palčne plazme ali 13-palčnega LCD-ja. Televizijski zaslon lahko oddaja do­volj svetel blesk, ki v možganih ustavi produkcijo melatonina, hormona, ki telesu odda signal za spanje. Nespečnost pa ni edina težava, kajti če ste okoli polnoči še vedno po­­konci, vas lahko popade želja po obisku veli­čanstva hladilnika. Vzrok je porast kon­cen­tracije hormona lakote v teh poznih urah.

Vprezite hormone: Poskušajte se popolnoma sprostiti. Mislite na padanje v spanec in ugasnite vse luči. In dajte možnost melatoninu, da se aktivira – ugasnite računalnik in TV približno 30 minut pred spanjem. Ker svetloba zaduši produkcijo melatonina, boste morda morali k steni obrniti tudi digi­talno budilko. Za dodatno zavarovanje proti nespečnosti, seveda preden si umijete zobe, pohrustajte pest sesekljanih orehov. Raziskovalci s teksaške univerze so pred kratkim ugotovili, da orehi sproščajo dovolj melatonina in dvignejo raven spalnega hormo­na v krvnem obtoku.

Preprečiti?

Spet pa bom pihal na dušo s preventivo. Prvič: ne odlašajte predolgo. Drugič: če je le mogoče, nehajte kaditi, uživati marihuano, zmanjšajte vnos alkohola in kave. Tretjič: gibanje vašega telesa in ustrezna uravnote­žena prehrana bosta pripomogla ne samo k vašemu boljšemu počutju in videzu ter tudi spolnemu apetitu (verjetno na obeh straneh), ampak bosta vzpodbudila tudi večjo aktivnost semenčic.

Kar se tiče uporabe prenos­ni­kov v naročju in nošenja mobilnih telefonov v hlačnih žepih (blizu vaše 'bodoče družine'), vam znanost žal še ne zna dati dokončnih odgovorov, vedno pa velja, da je bolje prepre­čiti kot zdraviti, zato računalnike na mizo, telefone pa v torbe!

Vendar pa – medicina ni nikoli bila in nikoli ne bo 100-odstotna in so tudi primeri, kjer v življenju para skoraj ni 'grehov', ki bi jih bilo mogoče opustiti, in vzroka neplodnosti še ni mogoče odkriti. V takih primerih vedno ostane poskus umetne oploditve, ki še zdaleč ni tako prijeten kot naravno dejanje, vendar je iz dneva v dan z izkušnjami specialistov učinkovitejši in omogoča vesel­je otroškega smeha in solzic tistim, ki bi bili zanje prikrajšani brez svoje krivde.

Razlagamo bizarno vedenje

Kako zaradi neuravnovešenih hormonov postane čudna.

Nenadoma je pobesnela

Vzrok: Nizek progesteron

Ko vam bo naslednjič odtrgala glavo zaradi ničesar, bo to morda storila zaradi močnega padca progesterona. Ta hormon v možganih nadzoruje sinapse, povezave, prek katerih si nevroni med seboj izmenjujejo informacije. V dneh pred menstruacijo ženskam pade koncentracija progeste­rona, zato so sinapse zelo občutljive – in vaša draga se burno odziva že na majhne, sicer nepomembne stvari.

Vaša najboljša obramba: Počakajte, da naval jeze izzveni. Niti vprašajte je ne, kaj bi jedla za večerjo, preprosto nekaj skuhajte.

Nenormalno je občutljiva

Vzrok: Pretiran odmerek kortizola

Stikalo, ki vpliva na intenzivnost čutenja, je v amig­­­dali, predelu možganov, ki procesira spomin in čustva. Ta so uravnotežena z razumnim delom možganov, prefrontalnim korteksom. Naval stresnega hormona kortizola lahko vseeno preglasi vpliv prefrontalnega korteksa in pusti amigdalo, da podivja. Če začne gospodična/gospa sopihati po slabem dnevu v službi, okrivite njene možga­­ne, in ne nujno njenega šefa.

Vaša najboljša obramba: S poskusom reševanja njenih težav boste vse skupaj samo še poslabša­li, zato jo raje objemite. Fizični stik namreč poviša vrednosti oksitocina – ta bo uravnovesil raven nivo kortizola in jo pomiril.

Je kot mamica na spidu

Vzrok: Visoki vrednosti estrogena in oksitocina

Kakorkoli že pravite temu pojavu, zaradi navala estrogena in oksitocina ženske včasih postanejo obsedene s pestovanjem in urejanjem doma. Ta hormona privlečeta na plan prirojeni (in pogosto tudi zelo nadležni) materinski nagon. Čas, ko vas lahko obišče mamica na spidu, je ponavadi teden pred koncem menstruacije. Kljub vsemu je dobra stran tega pojava njena velika zainteresiranost za seks.

Vaša najboljša obramba: Počistite hišo, ne da bi vas prosila, in morda bo izkazala naklonjenost tako, da bo z vašim hrbtom pološčila kuhinjsko mizo ali tla.

Srečko Dobrecovič, ilustracija: Bryan Christie

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri