Vas nenehno muči občutek žeje? Ukrepajte pravočasno, žeja je namreč lahko posledica resnic zdravstvenih težav

2. 2. 2024
Deli
Če ste nenehno žejni, morate čim prej obiskati zdravnika, saj je to lahko znak resnih zdravstvenih težav. (foto: Profimedia)
Profimedia

Če ste nenehno žejni, morate čim prej obiskati zdravnika, saj je to lahko znak resnih zdravstvenih težav.

 

Če ste pojedli kaj zelo slanega, boste verjetno kmalu zatem posegli po kozarcu vode. Še preden pa začutimo žejo, moramo poskrbeti za zadosten vnos vode v telo.

Če pa vas nenehno muči občutek žeje, ne glede na to, koliko tekočine popijete, je to lahko znak resnejših zdravstvenih težav, zato je pomembno, da pravočasno obiščete zdravnika.

Ne spreglejte: 

Sladkorna bolezen

Ko imate sladkorno bolezen, se glukoza kopiči v vaši krvi, kar prisili vaše ledvice, da delajo nadure in jo poskušajo absorbirati. Ko ledvice ne zdržijo tega tempa, pride do povečanega nastajanja urina, več kot običajno.

Pogosto uriniranje je še en pogost simptom. To dodatno vodi k uživanju več tekočine, kar ustvarja začaran krog.

Ta simptom se imenuje polidipsija ali nenasitna žeja. Seveda pa žeja ni edini simptom sladkorne bolezni, zato je treba obiskati zdravnika. 

Vzrok za žejo je lahko tudi diabetes insipidus. Čeprav ni povezano s sladkorno boleznijo, je to redko stanje ledvic, ki povzroča znatna neravnovesja v telesnih tekočinah. Ljudje s to motnjo izgubljajo velike količine tekočine zaradi povečanega uriniranja, kar povzroči prekomerno žejo.

Anemija

Tisti z anemijo se trudijo ustvariti dovolj zdravih rdečih krvnih celic, zaradi česar telo težko dobi kisik, ki ga potrebuje. In ko se anemija poslabša, lahko povzroči povečano žejo, skupaj s številnimi drugimi simptomi, kot sta šibkost in utrujenost.

Vaše telo izgublja rdeče krvne celice hitreje, kot jih je mogoče nadomestiti, izgubo tekočine pa bo poskušalo nadomestiti tako, da boste žejni. 

Nizek krvni tlak

Strokovnjaki menijo, da kronični stres povzroči manj učinkovito delovanje nadledvičnih žlez, kar povzroči padec krvnega tlaka in pojav občutka žeje.

Ko krvni tlak pade, možgani telesu pošljejo signal za več tekočine in po tem, ko popijete vodo, se krvni tlak vrne v "normalno stanje".

Kserostomija (suha usta)

Kserostomija ali suhost ustne votline je stanje, pri katerem žleze ne proizvajajo dovolj sline, da bi ohranila vlažnost ust. To je lahko posledica kemoterapije, nekaterih zdravil, kajenja ali del procesa staranja. Nekateri drugi simptomi so poleg občutka žeje slab zadah in vnete dlesni.

Če imate suha usta, zdravniki najprej predlagajo povečanje vnosa vode. Najbolje pa je, da obiščete zobozdravnika, ki vam bo pomagal najti najbolj učinkovito zdravljenje.

Preberite še: Poznate skandinavsko metodo za dober spanec? Strokovnjaki razkrivajo, zakaj je tako učinkovita

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger