Kaj se zgodi v telesu, če po obroku hodite le dve minuti? To trdijo strokovnjaki

1. 2. 2024
Deli
Toliko minut je priporočljivo hoditi po obroku. (foto: Profimedia)
Profimedia

Po obroku je priporočljivo hoditi.

Lahek sprehod po jedi, ki traja le dve minuti, lahko pomaga znižati raven sladkorja v krvi in ​​tako zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, je pokazala študija, ki so jo opravili na Univerzi v Limericku na Irskem.

Raziskave so tudi pokazale, da je najboljši čas za sprehod 60 do 90 minut po jedi. V tem obdobju je raven krvnega sladkorja na vrhuncu. Poleg tega se je tudi v tej raziskavi pokazalo, da sprehod po obroku prinaša dodatne koristi, še posebej, če je daljši.

Ne spreglejte: 

Kar zadeva kratke sprehode rahle intenzivnosti, so koristni tudi za ljudi, ki že imajo sladkorno bolezen ali visok krvni tlak. Hoja, pa tudi stanje lahko pozitivno vplivata na raven glukoze.

Namreč, po obroku se glukoza sprosti v krvni obtok, kar povzroči rahlo zvišanje ravni krvnega sladkorja. Čeprav majhni skoki niso nenormalni, je vzdrževanje ravni sladkorja bistvenega pomena pri obvladovanju sladkorne bolezni in ob aktivnem delovanju mišic med hojo prav te absorbirajo odvečno glukozo iz krvnega obtoka.

Boljša prekrvavitev je ključnega pomena za naše mišice, okončine in organe, kar ima za posledico bolj zdrav krvni sistem.

Sprehod po večerji sprošča tudi serotonin, ki pripomore k boljšemu spancu, uravnava apetit, spodbuja pozitivno mišljenje in izboljšuje spomin.

Dodatne prednosti hoje po jedi

Hoja po jedi ima, tako kot hoja na splošno, številne prednosti. Ne glede na to, ali imate visok krvni tlak, sladkorno bolezen ali ste kako drugače zdravi, bo kratek sprehod po obroku izboljšal vaše splošno zdravje.

Nekatere prednosti hoje po jedi so:

  • uravnavanje delovanja črevesja
  • optimizacija limfnega sistema
  • izboljšanje cirkulacije
  • sproščanje hormonov sreče.

Kako s hojo ustvariti rutino?

Pomembno je, da vam je hoja udobna in da postane vaša najljubša dejavnost, celo zabava.

Da bo vaša izkušnja prijetnejša, lahko:

  • poslušate glasbo ali zvočno knjigo
  • razmislite o svojem dnevu ali načrtujte svoj dan
  • pripeljete družbo in sprehod izkoristite za druženje.

Če sprehod v določenem trenutku ne pride v poštev, na primer zaradi slabega vremena, ga nadomestite z drugo aktivnostjo. ples med predvajanjem reklam korakati na mestu med pomivanjem posode skočite, medtem ko čakate, da voda zavre za kavo ali čaj hoditi med telefoniranjem.

Preberite še: Preden zavržete bananin olupek, storite TO

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ