Aktualne študije kažejo, da kislo poskrbi za vitkost in napeto telo! Kako to deluje? Predvsem C-vitamin v limonah, pomarančah, grenivkah in pomelu poskrbi za ključ do uspeha pri dieti.
Vitamin C namreč v telesu proizvaja hormon noradrenalin: ta poskrbi, da se maščoba izloči iz maščobnih celic, telo pa jo lahko potem izgori. Vitamin C je poleg tega pomemben tudi za izločanje kolagena, ki poskrbi za napetost vezivnega tkiva. Tako se ne poslovite le od svojega trebuščka, temveč tudi od maščobnih blazinic na stegnih in zadnjici!
Takole gre
Takoj po jutranjem vstajanju popijte kozarec limonove vode. Tako se spodbudita presnova in tvorjenje L-karnitina – tudi ta snov je pomembna za učinkovito izgorevanje maščob. Čez dan popijte najmanj 1,5 litra te vode za vitkost.
Preberite: 10 razlogov, zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z limono
Limonova voda za vitkost:
Na rezine zrežite
- 1 olupljeno kumaro,
- kos ingverja in
- 1 bio limono.
Dodajte še nekaj listov mete. Vse skupaj zalijte z 2 litroma vode in postavite v hladilnik.
Idealno za zajtrk:
Misliji, ki jim namesto mleka primešajte limonov sok ali pa poskusite 'kašo za moč': 40 g ovsenih kosmičev čez noč namočite v 200 ml mandljevega mleka, zjutraj pa primešajte ½ nastrganega jabolka, 1 žlico limonovega soka, 1 žličko javorjevega sirupa in koščke 1 pomaranče.
Za kosilo:
izberite enega od naših receptov. Ali pa poskusite 'hitrega purana s citrusi': 150 g puranjega mesa zrežite na trakove, jih popecite v ponvi, začinite in zalijte z 1 do 2 žličkama limetinega soka. Dodajte koščke ½ pomaranče ali pomela in vse skupaj malo pokuhajte. Postrezite z rižem.
In za večerjo?
Kaj pravite na postrv (ali kako drugo ribo) na polnozrnatem kruhu, pokapano z limetinim sokom? Ali pa na maroško solato: meso 1 pomaranče zrežite na koščke in sesekljajte 30 g oliv. Vse skupaj zmešajte v skledi in nakapajte z 2 žličkama olja in sokom 1 pomaranče. Začinite s tabaskom. Nato primešajte 150 g kuhanega riža in obročke 1 čebule. Slastno.
RECEPTI
Pasta al limone
Za 2 porciji potrebujete:
- 125 g rezancev,
- sol,
- 40 g parmezana,
- 50 g mocarele,
- ½ bio limone,
- 3 šopke bazilike,
- 1 žlico olja, poper
Priprava:
Testenine po navodilih z embalaže skuhajte v vreli slani vodi.
Parmezan drobno nastrgajte. Mocarelo zrežite na majhne koščke. Limono oplaknite pod vročo vodo ter lupinico nastrgajte na tanke ostružke.
Iztisnite sok limone. Lističe bazilike drobno sesekljajte.
Testenine odcedite in jim primešajte olje, limonov sok in lupinico, parmezan in baziliko ter jed krepko začinite s soljo in poprom. Testenine potresite še z mocarelo.
Na porcijo: približno 450 kcal, maščobe: 23 g, beljakovine: 18 g, ogljikovi hidrati: 41 g.
Rdeča lečina juha z limono
Za 2 porciji potrebujete:
- 2 majhni čebuli,
- 2 korenčka,
- 2 žlički olja,
- 150 g rdeče leče,
- 300 ml zelenjavne juhe,
- kari,
- sol, poper,
- 100 g koščkov manga (pločevinka),
- 2 pomaranči,
- 2 žlici kisle smetane
Priprava:
Olupljeno čebulo sesekljajte, ostrgano korenje pa zrežite na majhne koščke. V večji kozici segrejte olje in na njem popražite čebulo. Dodajte korenje in ga podušite.
Primešajte še lečo, vse skupaj zalijte z juho in jo pustite lahno vreti približno 10 minut. Začinite jo s karijem, soljo in poprom.
Odcedite koščke manga in jih primešajte juhi. Iztisnite sok pomaranč, ga dodajte juhi in jo še enkrat zavrite. Juho porazdelite po skodelicah in v vsako dajte še 1 žlico kisle smetane.
Na porcijo: približno 450 kcal, maščobe: 17 g, beljakovine: 20 g, ogljikovi hidrati: 53 g.
Limonov piščančji zrezek
Za 2 porciji potrebujete:
- 200 g krompirja,
- 30 ml mleka,
- 50 ml smetane,
- 1 žlico masla,
- sol, poper,
- muškatni orešček,
- 2 piščančja zrezka,
- 1 bio limono,
- 2 vejici mete,
- 1 žličko olivnega olja,
- 10 ml belega vina,
- 20 g kaper,
- 100 ml perutninske juhe,
- 1 žličko jedilnega škroba
Priprava:
Krompir olupite in ga zrežite na koščke. Dajte jih v vstavek za soparjenje in jih soparite približno 20 minut, da se lepo zmehčajo. Nato krompir iztisnite skozi stiskalnico za krompir. V kozico dajte mleko, smetano in maslo, vse skupaj zavrite in začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Mešanico nato primešajte krompirju in pire postavite na toplo.
Piščančja zrezka začinite s soljo in poprom. Limono oplaknite pod vročo vodo, nastrgajte ostružke in jih dajte v hladno vodo. Sadež prepolovite in ga zrežite na tanke rezine.
V ponvi segrejte olje in na njem meso dobro popecite z obeh strani. Nato ga vzemite iz ponve. Maščobo, ki je ostala, zalijte z vinom ter dodajte še juho, kapre in tekočino iz kozarčka. Primešajte še limone ter vse skupaj pustite lahno vreti približno 5 minut. Vse skupaj zgostite s škrobom, ki ste ga umešali z malce vode. Še enkrat zavrite in omako začinite s soljo in poprom.
V omako položite zrezka in ju na nizki temperaturi kuhajte približno 3 minute. Grobo sesekljajte meto in jo vmešajte v omako.
Pire porazdelite po krožnikih. Na vsakega položite še en zrezek, malce omake in jed okrasite z ostružki limone.
Na porcijo: približno 310 kcal, maščobe: 12 g, beljakovine: 31 g, ogljikovi hidrati: 17 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?