Za fit telo ne potrebujete le vadbe, ampak tudi …

Za fit telo ne potrebujete le vadbe, ampak tudi … (foto: profimedia) profimedia
28. 8. 2019

Zdravi in “fit” ljudje niso samo predani vadbi, ampak skrbijo zase tudi na drugačne načine. 

Ko se lotevate zdravega življenja, se osredotočite na vadbo, pa tudi na nekaj drugih navad, ki vam bodo pomagale do cilja. 

Najprej zelenjava in sadje

Ko pripravljate obroke, poskrbite, da bo čisto vsak vključeval zelenjavo ali sadje. Po mnenju nekaterih prehranskih strokovnjakov teh živil še vedno pojemo premalo. Iz njih boste dobili vitamine, minerale in hranljive snovi, ki jih telo potrebuje vsak dan. 

Upoštevajte torej novo pravilo: obrok temelji na sadju ali zelenjavi. Najprej krožnik napolnite s tem, nato pa dodajte priloge, meso in ostalo. 

Naspite se

Zdravih ljudi ne boste videli neprespanih, saj se zavedajo, kako pomembno vlogo ima nočni počitek. Če zdravo živite, se redno gibate in zato ne veste, kako ste se lahko (spet) zredili za 3 kilograme, je za to lahko kriv nereden spalni ritem. Ta povzroča tudi nekatere druge nevšečnosti, kot je nejevolja, slaba produktivnost, nezmožnost jasnega razmišljanja, sprejemanje slabih odločitev … Lahko vodi tudi v resnejše zdravstvene težave. Zato je nujno, da se končno losate slabih spalnih navad. 

Zabavajte se

Kdo sploh ima čas za zabavo v hitrem življenjskem delu, kjer morate biti vedno na voljo? Fit ljudje zagotovo. Znajo se sprostiti, saj se zavedajo, da morajo s stresom opraviti takoj, drugače bo stres opravil z njimi. Zato imajo zanimive konjičke in vedo, kako se zabavati. Radi se udeležijo družabnih večerov in počnejo stvari, ki jih osrečujejo. 

Uskladite delo in prosti čas

Potegnite jasno črto med delom in prostim časom in si ne dovolite, da bi skrbi prevzele krmilo nad vašim vsakdanom. Upoštevajte pravilo, da dela ne nosite domov. Če se temu ne morete izogniti, najdite kotiček, ki bo namenjen samo delu (in to naj ne bo postelja!). Določite ure, ki jih lahko preživite tam, potem pa izključite telefon in se posvetite temu, kar vas resnično osrečuje. 

Znebite se krivde

Pomembno je, da znate priznati napake in prevzeti krivdo, kadar veste, da ste ravnali narobe. Vendar se ljudje radi obtožujemo tudi za tisto, česar nismo zares krivi. Znebite se torej krivde iz preteklosti, ki vam ne dovoli, da bi normalno zaživeli in vas opominja na dejanja, ki so že davno pozabljena. Ne oklepajte se niti tistega, česar niste zares krivi in si končno priznajte, da ne bi morali storiti ničesar, da bi izboljšali situacijo. 

Potem globoko vdihnite in se osredotočite na sedanjost. Tu, kjer morate biti. 

Nasmehnite se

Ko se smejite, se v telesu sprostijo endorfini in serotonin, ki so naravno protibolečinsko sredstvo in pripomoček za boljše počutje. Smeh povezuje, zato se smejte s tistimi, s katerimi hočete poglobiti in vzdrževati odnos. Lahko naredite nenavadno vajo, ki vas bo poživila vsak dan: postavite se pred ogledalo in nekaj minut vadite nasmeh. Zdelo se bo trapasto, vendar se boste po nekaj poskusih pričeli naravno smejati, v telesu pa bodo stekle zgoraj omenjene reakcije. 

Preverite tudi: