Zakaj ne dosežem svojih zdravih ciljev, čeprav vse delam prav?

Zakaj ne dosežem svojih zdravih ciljev, čeprav vse delam prav? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 8. 2021

Shujšati, oblikovati mišice, vzdrževati težo, postaviti nov osebni rekord v teku ... Zakaj vam to še ni uspelo, čeprav se zdi, da delate vse prav?

Lahko se pohvalite, da jeste veliko manj sladkarij, kot leto prej in letos ste se prvič lotili izpolnjevala vseh teh zdravih novoletnih zaobljub ... Celo redno telovadite in se trudite, da bi večinoma živeli zdravo. Pa še vedno niste shujšali. Ali pa se rezultat pri teku ne premakne. Mogoče še vedno ne morete telovaditi s težjimi utežmi ali prilesti na tisti hrib ... 

Kaj bi še lahko bilo narobe, če se zdi, da gre vse po načrtih? 

Mogoče je težava v vadbi

Na voljo je ogromno različnih vadb, a vi ste se ustavili pri teku ali jogi ali tistem, kar je pač bilo na sporedu, ko ste se včlanili na skupinsko vadbo. Priznam, tudi sama sem leto (ali dve?) obiskovala aerobiko, preden sem končno ugotovila, da mi tovrstna vadba pač ni všeč in od nje ne vidim rezultatov. 

Tudi če bi vi in vaš prijatelj telovadila povsem enako, ne bi prišla do enakih rezultatov. Pomembno je, da si izberete aktivnosti, ki bodo ustrezale vašemu telesnemu tipu, metabolizmu, fizičnim sposobnostim ... Drugače se lahko poslovite od napredka. 

Dehidrirani ste

Samo pomislite, kolikokrat namesto vode izberete kavo, sladkan čaj, sok ali kozarec vina ... Poleti morda koktejl ali sladke limonade. S tem telesu in možganom ne zagotovite dovolj vode, ki jo nujno potrebuje za normalno delovanje. Zato večkrat občutite slabost zaradi prenajedanja, utrujenost, glavobole, možgansko meglo, nezmožnost osredotočanja ...

Nehajte kriviti zdravo prehrano, ki bi morala izboljšati počutje, če vaše zdrave odločitve izničite s sladkimi in alkoholnimi pijačami. 

Nimate izdelanega načrta

Želite si imeti plosk trebuh, kot ste ga nekoč že imeli in ob tem razmišljanju na kavču jeste čips. Prijateljem večkrat poveste, da se morate zares lotiti telovadbe, ampak vedno ostane pri besedah. Pravzaprav se ne trudite zares, ampak samo z obljubami samemu sebi, da bi se bolje počutili. 

Če boste hoteli doseči rezultate, boste morali že danes določiti dneve v tednu, ki bodo namenjeni vadbi. Že danes boste morali pospraviti iz kuhinje sladkarije in oditi v trgovino po zelenjavo in sadje. Narediti bi morali jedilnik za cel teden, da se ne predate hitri hrani. 

Torej ... želite doseči cilj, ali se ga tudi trudite doseči?

Spanje ni prioriteta

Spanje vpliva na splošno zdravje, in če si pogosto privoščite premalo nočnega spanca, se verjetno že sedaj počutite, kot da vaše telo razpada. Tudi če se trudite s telovadbo in zdravo jeste, žal ne boste shujšali, napredovali v športu, ali imeli več energije. Urediti morate spalni ritem, saj trenutno telesu povzročate stres in motite procese, kot je rast las, obnova kože itd. 

Opustite končno izgovore, da imate veliko dela, da ste pač nočna ptica in potrebujete druženja s prijatelji vsak dan ter si zastavite cilj, da boste uredili spalni cikel. Potem se bo poklopilo tudi vse ostalo.