Znaki, da dnevno pijete PREVEČ vode

Znaki, da dnevno pijete PREVEČ vode (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2022

Dobro je, da dnevno popijete dovolj tekočine. A tudi s tem lahko pretiravate. Preverite, kateri so znaki, da pijete preveč vode!

Prozoren urin

Svetel urin pogosto velja za dober znak oziroma je pokazatelj tega, da ne pijete premalo. A popolnoma prozoren urin lahko nakazuje tudi na to, da pijete preveč tekočine. Zdrava barva urina je svetla, bledo-rumena.

Glavoboli in slabost

Če pijete preveč vode, lahko pride do padca natrija v krvi. To pa lahko privede do glavobolov in/ali slabosti.

Pogosto uriniranje

Povprečno ljudje v 24 urah opravijo malo potrebo 6 do 7-krat. Če urinirate bolj pogosto, je to lahko znak ledvičnih težav, lahko pa preprosto pomeni, da pijete preveč. Sploh očiten znak je, da se ponoči večkrat zbujate, ker morate na stranišče.

Otekanje dlani, stopal ali ustnic

Pretiravanje z vodo vodi do neravnovesja elektrolitov, to pa se velikokrat kaže z otekanjem. Če dnevno popijete preveč vode, je eden od pogostih pojavov otekanje dlani, stopal ali ustnic.

Občutek šibkosti ali bolečine v mišicah

Še en pojav, ki nastane zaradi neravnovesja elektrolitov. Ob preveliki količini popite vode lahko pride do občutka šibkosti, bolečin v mišicah, trzanja mišic ali celo mišičnih krčev. 

Utrujenost

Preveč popite vode lahko privede tudi do utrujenosti. Če kljub zadostni količini spanja in zdravemu življenjskemu slogu čutite neprestano utrujenost, opazujte tudi, koliko vode popijete na dan.

Vsekakor je pomembno, da dnevno zaužijete dovolj tekočine in preprečite dehidracijo. Vseeno pa z nobeno stvarjo ni dobro pretiravati - tudi, ko gre za vodo.

Prirejeno po insider.com