Meditacija za tiste, ki se radi gibajo

Meditacija za tiste, ki se radi gibajo (foto: unsplash) unsplash
17. 7. 2021

Meditacija ni le tiho in negibno sedenje v lotusovem cvetu. Nekateri ljudje se težko umirijo, če so zaklenjeni v določen položaj. Zakaj ne bi poskusili meditacije v gibanju, ki vam prav tako omogoča, da se umirite in postanete eno s trenutkom?

Um lahko potuje v tisoč različnih smeri.
Toda po tej čudoviti poti hodim v miru.
Ob vsakem koraku začutim nežno sapico.
Z vsakim korakom vzcveti roža.

—Thich Nhat Hanh, budistični menih, ki prakticira meditacijo ob hoji

Meditacija je ključ do notranjega miru

Ko meditiramo, nismo ne v preteklosti in ne v prihodnosti. Nismo izgubljeni in zmedeni v svojih mislih, pač pa se osredotočimo nase in dovolimo energijam, da prosto tečejo skozi nas. Sprejemamo trenutek. Povežemo se z univerzumom, z Zemljo in s seboj. 

Ko smo tako osredotočeni na sedanjost in smo popolnoma prisotni v trenutku, se naša energija krepi. Šele v takšnem stanju lahko doživimo duševni mir in pridobimo potrebno inspiracijo za premagovanje morebitnih življenjskih ovir. 

Meditacija za tiste, ki se radi gibljejo

Ob besedi meditacija večina ljudi pomisli na tiho sedečo meditacijo. Vendar obstajajo tudi druge možnosti, ki vas prav tako vrnejo v svoj center in sprostijo.

Prav tako pa se med hojo močno povezujete z Zemljo. Vsakič, ko vaše stopalo udari ob tla, ste bolj prizemljeni. Če to počnete zavestno, se vaš um zelo hitro umiri. Lahko ste bolj pozorni na okolico in bolj uživate v vsem, kar vam pride na proti.

Če hodite brez te zavesti, vaš um prosto tava in po glavi vam roji tisoč in ena stvar. Poskusite se zares osredotočiti samo na gibanje, globoko dihajte in zaznavajte vse, kar vam prekriža pot.

Stopite se z naravo. Dovolite si začutiti temperaturo zraka in vašega telesa, vaš srčni utrip ob gibanju, opazujte živali in rastline, poskusite zaznati vsak vonj … Če vam je lažje, lahko hojo upočasnite in zares namenite pozornost vsaki stvari, ki vas pokliče. 

Kako začeti?

Meditacijo je priporočljivo izvajati vsak dan po 10-20 minut, lahko pa tudi več. Če imate psa, ga vzemite s seboj na sprehod.

1. Izberite pot, ki vodi skozi gozd, travnik ali se nahaja ob vodi. Če nimate te možnosti, poskusite najti sprehajalno stezo, kjer ni veliko hrupa. Za prvič je koristno, če pot že poznate, ko boste bolj izurjeni v tovrstni meditaciji, pa se lahko odpravite na raziskovanje nepoznanih krajev.

2. Takoj, ko začnete hoditi, se v mislih zahvalite sami sebi. Bodite radostni, ker ste telesu in duši namenili nekaj časa za sprostitev. Osredotočite se na to, kar vidite ob poti, kar slišite, kar vonjate … Ne skušajte razumeti ali situacijam, ki ste jim priča, pripisovati kakršnih koli pomenov, samo opazujte.

3. Če vam začnejo misli uhajati, jih usmerite na točno določen predmet – to vam bo pomagalo, da se prizemljite. Opazujte, na primer, ptičji let, ali pa določeno drevo.

4. Dlje ko boste hodili, bolj boste umirjeni in bolj povezani s seboj. Če začutite fizično bolečino ali nelagodje v telesu, v tisto točko usmerite dih. Dihajte globoko, s trebušno prepono.

5. Ko prispete na želeno destinacijo, se zopet zahvalite sami sebi. Pomislite, kaj vse lepega ste začutili, opazili, zaslišali in zavohali na vaši poti. Z nekaj vaje boste hitro postali mojstri svojega uma.

Miren sprehod vam želimo!

Vir: Forever Conscious