Kaj pomeni jesti uravnoteženo? Poglejmo si glavne smernice zdrave prehrane (+ izziv!)

Kaj pomeni jesti uravnoteženo? Poglejmo si glavne smernice zdrave prehrane (+ izziv!) (foto: profimedia) profimedia
8. 4. 2021

Prehrana in življenjski slog sta ključna dejavnika zdravja človeka. Pogosto se zavedamo, da z nepravilno prehrano škodimo zdravju, manj pa je znano, da prehrana lahko deluje tudi kot zaščitni dejavnik pred najrazličnejšimi boleznimi.

Pestra in uravnotežena prehrana. Kaj to pomeni?

Naš najpomembnejši nasvet je, da poskrbite za pestro in uravnoteženo prehrano. To pomeni, da morate s hrano v telo vnesti toliko energije, kolikor je porabite, zato morate količino in vrsto hrane prilagoditi svojemu življenjskemu slogu ter obsegu telesne aktivnosti.

Če se lotite spremembe vašega načina prehranjevanja, to storite postopoma, z veliko volje in vztrajnosti, ter brez ekstremnih sprememb. Začnite z majhnimi koraki, ki vas bodo pripeljali do velikih ciljev.

V navdih naj vam bo tudi tokratni izziv. Ostale izzive in nasvete pa najdete v rubriki #DobreNavade, kamor občasno skrijemo tudi nagradne igre. 

IZZIV: Danes naj se na vašem krožniku pri vsakem obroku znajde čim več različnih barv sadja in zelenjave. 
profimedia

V različnih življenjskih obdobjih in pri različnih življenjskih slogih imamo lahko različne prehranske potrebe, a poglejmo nekaj glavnih smernic.

V nadaljevanju podajamo temeljne korake, ki jih moramo upoštevati, če se želimo prehranjevati uravnoteženo:

Večkrat dnevno jejte pestro zelenjavo in sadje. Izbirajte lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje.

V dnevno prehrano vključite od 250 do 400 gramov zelenjave in od 150 do 250 gramov sadja, odvisno od dnevnih energijskih potreb. Da boste to lahko dosegli, morate poskusiti vključiti zelenjavo in/ali sadje v vsak obrok. Na ta način boste dvignili hranilno vrednost obroka (več mineralov in vitaminov) in zmanjšali njegovo energijsko vrednost - obrok bo imel namreč tudi zaradi vsebovane vode in prehranskih vlaknin nižjo energijsko gostoto.

Preprečevanje hitrih nihanj krvnega sladkorja bo prispevalo k temu, da boste kasneje lačni, zaradi česar boste lažje preprečevali pretiran vnos hrane, hkrati pa bo to pripomoglo k lažjemu vzdrževanju telesne teže in varovanju srca in ožilja.

profimedia
Slovenci pojemo premalo zelenjave

Še posebej zelenjave Slovenci pojemo bistveno premalo, čeprav velja, da bi prav zelenjave morali zaužiti več kot sadja, ki običajno vsebuje več sladkorjev in s tem energije. Sadje in zelenjava sta bogat vir vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in mnogih drugih zaščitnih snovi.

Zaradi različnih vsebovanih snovi so različne vrste zelenjave in sadja različno obarvane, zato priporočamo kombiniranje živil različnih barv (zelene, bele, oranžno-rumene, rdeče in modro-vijolične). Na ta način boste poskrbeli, da boste v svoje telo vnesli zelo raznolik nabor koristnih snovi.

Antioksidanti na primer preprečujejo poškodbe genetskega materiala (DNK), ki jih povzročajo radikali, ki se v telesu tvorijo tekom pretvorbe hrane v energijo, pa tudi iz okolja (sončna svetloba – UV žarki, onesnažen zrak, onesnaževala in cigaretni dim,...). Človeško telo je za obrambo pred radikali razvilo poseben obrabni sistem, na katerega učinkovitost pomembno vplivajo koristne snovi, ki se nahajajo v zelenjavi in sadju.

Izvor živil

Bodite pozorni tudi na izvor živil. Lokalno pridelana živila so na poti precej manj časa, zaradi česar se v njih lahko ohrani več koristnih snovi, hkrati pa so takšna živila tudi okusnejša, z njihovim izborom pa prispevate tudi k varovanju okolja (manjšemu ogljičnemu odtisu) in podpirate lokalno kmetijstvo in gospodarstvo.

Ko govorimo o zelenjavi, je potrebno omeniti še, da je glede na sestavo nekatere rastline bolj primerno obravnavati kot škrobna živila, kot pa zelenjavo. Primer takšnega živila je krompir, ki se pri obrokih tipično nahaja kot škrobna priloga, podobno kot testenine, kuhana žita, stročnice ipd. V zgoraj navedena priporočila takšna škrobna živila niso vključena.

Vir: Prehrana si- nacionalni portal o hrani in prehrani, namenjen obveščanju prebivalcev o koristih zdrave prehrane in zagotavljanju verodostojnih informacij o prehrani.