Od 10 proti 1: odštevamo z dobrimi navadami! Sprejmete izziv?

Od 10 proti 1: odštevamo z dobrimi navadami! Sprejmete izziv? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2021

Za vas imamo prav poseben izziv z odštevanjem! 

Tokrat izziv v malo drugačni obliki, da boste dobili motivacijo in zdržali do konca ter kaj od tega prenesli v svoje življenje. Več kot nas bo, bolj bo zabavno, zato povabite prijatelje, partnerja, mamo ali brata ... In začnite!

Kaj bomo počeli?

Odštevali bomo! Izziv bo trajal 10 dni in vsak dan bomo izvajali novo zdravo navado. Seveda je zaželjeno, da vsak dan izvedete tudi vse prejšnje navade iz izziva ali vsaj eno. 

Preden vam razkrijemo, kaj pomeni vsaka številka, še opomnik:
vse, kar bomo počeli, prilagodite sebi in svojemu telesu. Navodil se ne držite kot pijanec plota, ampak poslušajte sebe in svoje telo. 
Zdaj smo pripravljeni!

Vsak dan vas čaka nova številka in nova naloga. 

10 tisoč korakov

Na dan seveda! Gibanje je izredno pomembno za zdravje in dobro delovanje telesa. Zmotno je prepričanje, da je dovolj tistih nekaj ur telovadbe, ki jo opravimo tedensko. Skozi cel dan moramo ostati aktivni, drugače nas telo prične opozarjati z bolečinami v spodnjem delu hrbta, z negibljivimi sklepi, hitro zadihanostjo, nezbranostjo .... 

Zato bomo za začetek naredili 10.000 korakov dnevno. Ko boste pripravljeni, dodajte korake in napredujte.

9 jutranjih minut

Samo za vas. Takšnih, ko boste lahko sedeli v tišini in se vam ne bo nikamor mudilo. Lahko počnete karkoli: jeste zajtrk, izvajate pozdrav soncu, zberete misli, berete, poslušate glasbo ...

Vstanite iz postelje 9 minut pred budilko in se posvetite najpomembnejši osebi - sami sebi. 

8 ur spanja

Na noč. Dovolj je izgovorov o dodatnem delu, večerih s prijatelji, nadaljevankah pozno v noč ... Čas je, da si uredite spalni ritem. Za to potrebujete veliko več kot eno noč, saj se mora telo navaditi nove ure za spanje, a za začetek bo dobro, da se spat odpravite prej in vzpostavite nočno rutino. 

Preračunajte, kdaj se morate odpraviti v posteljo in to tudi storite! 

7 kozarcev vode 

Hidrirani delujemo veliko bolj učinkovito, lažje razmišljamo in nimamo napadov lakote (ki so lahko v resnici zgolj znak dehidracije). V mrzlih mesecih, ko ne občutimo žeje v tolikšni meri kot poleti, na vodo malo pozabimo, a je še vseeno pomembno, da telesu zagotovimo dovolj tekočine. Seveda ni enotne številke, koliko kozarcev bi morali spiti, ker se naši življenjski slogi razlikujejo in tudi telesa. 

Vendar je nekje treba začeti: spijte (vsaj) 7 kozarcev vode v enem dnevu. Potem boste videli, koliko jih dejansko potrebujete. 

6 minut za dihanje

Ste vedeli, da skozi cel dan običajno dihamo plitko in hitro? Telo hrepeni po vsaj nekaj globokih vdihih na dan, s čimer lahko v kratkem času tudi izboljšate počutje. Če se vas npr. loteva (blažji) glavobol, najprej spijte kozarec vode in naredite nekaj vdihov ter opazujte, ali se stanje umirja. 

V dnevu si vzemite 6 minut za globoko dihanje in umiritev. 

5 minut za smeh

Smeh mogoče ni ravno polovica zdravja, vseeno pa naredi veliko dobrega: razgiba trebušne mišice in zajema skoraj vse obrazne mišice, sprošča, v trenutku izboljša razpoloženje, utrjuje odnose in krepi povezanost ... Toliko dobrega lahko naredite v samo 5 minutah. Torej je vredno, kajne?

Vsak dan se vsaj 5 minut smejte!

4 odmori

Od službe, otrok, partnerja, svojih problemov ... Že če bi si vzeli vsaj 2 minuti zase večkrat dnevno, bi se to poznalo v boljši energiji, sprejemanju dobrih odločitev in večji motivaciji za delo. 

Vzemite si 4 mentalne ali fizične odmore, ko se boste lahko sprostili ali naredili nekaj razteznih vaj. Kar boste pač v danem trenutku potrebovali. 

3 veliki obroki

Najbolje, da so pripravljeni doma. Malice pred računalnikom, večerja na kavču in izpuščanje zajtrka vam ne bo dalo energije, ki jo potrebujete za uspešen dan. Verjetno boste imeli prebavne motnje in boste precej časa utrujeni ter posegali po nezdravih prigrizkih. 

Načrtujte jedilnik tako, da boste vedno poskrbeli za vse 3 obroke: zajtrk, kosilo in večerjo. 

2-krat tedensko v telovadnici

Domači, profesionalni ali zunaj v parku, kjer se pač počutite najbolje. Da bi vzpostavili rutino pri vadbi, se morate redno udeleževati telovadbe in je ne izpuščati. Čez čas povečajte število ur na teden in intenzivnost vadbe, a vedno poslušajte svoje telo in napredujte šele, ko ste zares pripravljeni. Hitenje vam ne bo prineslo nič drugega kot poškodbe. 

Določite dva dneva v tednu, ko boste nekaj časa posvetili telovadbi. 

1 ura pred spanjem

Ko boste izklopili elektronske naprave in ne boste strmeli v ekrane. Ja, sliši se veliko, a ko se boste končno dobro naspali, boste hoteli, da to postane rutina. Pomembno je, da si vsaj za začetek najdete nekaj konjičkov ali rutino, ki jo boste izvajali pred spanjem, da bo ena ura hitreje minila. 

1 uro pred spanjem izklopite televizijo, računalnik, telefon, tablico ...

Pa ste na koncu!

Zagotovo vsaka navada ni bila enako težka ali lahka, nekatere ste tako ali tako že izvajali. Da boste od izziva odnesli nekaj več, si izberite najmanj eno navado, ki je bila za vas nova ali vsaj neobičajna in veste, da predstavlja vašo šibko točko. Trudite se zanjo čisto vsak dan. Ne bo vam vedno uspelo, vendar vztrajajte in prej ko slej jo boste začeli izvajati podzavestno. 

Po navdihu: CollectiveGen