16 dobrih razlogov, zakaj morate dati teku (še eno) priložnost

16 dobrih razlogov, zakaj morate dati teku (še eno) priložnost (foto: Profimedia) Profimedia
31. 3. 2021

Tudi vi verjamete, da morate biti rojeni za tek, če želite biti tekač? Za vas imamo nekaj dobrih razlogov, zakaj preizkusiti oziroma se znova podati na tekaške steze. Že jutri, če ne že danes.

Morda teku sploh nikoli niste dali priložnosti, ker ste se odločili, da teka ne marate. Če ste se že kdaj podali na tekaško stezo, pa ste verjetno ugotovili, da tek ni tako enostaven. In si takrat rekli nikoli več.

Morda si po tiho le želite, da bi lahko sproščeno odtekli po najljubši gozdni poti, a ker ste prepričani, da ne boste zmogli, niti ne poskusite.

Da pride človek v tekaško formo, mora pokazati tudi malo vztrajnosti. Tako kot pri katerikoli drugi vadbi. Vendar naj to ne bo razlog, da sploh ne bi poskusili.

Ko boste enkrat začeli, boste spoznali veliko dobrodejnih učinkov teka.

Za motivacijo:

16 dobrih razlogov, zakaj morate dati teku (še eno) priložnost

1. Sreča: nešteto študij je pokazalo, da tek blaži negativne vplive stresa, pomaga pri anksioznosti in depresiji. In med tekom se sproščajo tudi hormoni sreče.

2. Močnejši imunski sistem: raziskave so pokazale, da že reden enourni tek v zmernem tempu krepi imunski sistem.

3. Daljše življenje: v povprečju je pri tekačih tveganje za prezgodnjo smrt nižje za 25 do 40 odstotkov, en 60-minutni tek pa naj bi naše življenje podaljšal za sedem ur.

4. Ohranjanje zdrave telesne teže: veliko ljudi začne teči zato, da bi izgubili odvečne kilograme. Tek pa pomaga tudi ohranjati zdravo telesno težo, saj poskrbi, da vaša prebava in metabolizem ne zaspita. Seveda je pomembno, da redno gibanje spremlja uravnotežena prehrana.

5. Izboljšanje kognitivnih funkcij: tek povečuje raven pozitivnih nevroprenašalcev, ki so odgovorni za pozornost. Že 30 minut vadbe pa bo povzročilo do 10-odstotno izboljšanje kognitivnih funkcij oziroma boljšo učinkovitost pri obravnavanju težav ali situacije, pravijo raziskave.

6. Boljši spomin: vadba spodbudi nevrogenezo – tvorjenje novih nevronov v predelu možganov, ki sodelujejo pri nastajanju spominov in prostorski navigaciji. Pri tem gre za posebne, še ne polno usmerjene celice, ki, povedano po domače, čakajo, da bodo uporabne. Sposobne so se deliti in iz njih nastajajo novi nevroni. Finski raziskovalci so odkrili, da se to dogaja le pri specifični vadbi – ta mora biti aerobna in predvsem trajna. Tek torej.

7. Zdravo srce: tek spodbudi cirkulacijo krvi in zmanjšuje možnost za kap ter pomaga pri visokem krvnem pritisku. Že z eno uro teka na teden naredite ogromno za zdravje srca.

8. Boljši spanec: po teku boste spali trdno in dolgo.

9. Več energije: ko boste lenobni in utrujeni, pojdite teč. Gibanje na svežem zraku v kombinaciji z uravnoteženo prehrano bo poskrbelo za dobro dozo energije.

10. Močno jedro: to velja predvsem za tek po brezpotjih, kjer trasa od vas zahteva dobro stabilnost. Zato se med tekom vključijo mišice jedra in 'prebudijo' vsi manjši stabilizatorji, ki jih pri drugih aktivnostih redko uporabljate.

11. Čvrste mišice nog in zadnjice: če ste se naveličali počepov in izpadnih korakov, se večkrat zapodite po stopnicah navzgor ali v hrib.

12. Odkrivanje novih kotičkov: vsakič znova boste odkrili nekaj novega. Novo pot ali nekaj novega ob že znani. Narava se spreminja z letnim časi, če denimo radi tečete zjutraj, bo vsako jutro edinstveno doživetje.

13. Hitrost: seveda bo z vsakim tekom boljša vaša vzdržljivost in tudi hitrejši boste. To pa vam bo pomagalo tudi pri vsakdanjih opravilih. Ko boste denimo lovili avtobus, ko se bo treba povzpeti po stopnicah, se igrali z otroki ...

14. Boljša samopodoba: redna vadba, še posebej tek, prinaša nešteto koristi in pozitivno vpliva tudi na duševno zdravje, tako tudi na samopodobo oz. samozavest.

15. Čas zase: če iščete trenutke zase, je tek idealen. Pripravite najljubšo glasbo in se zapodite skozi vrata.

16. Tečete lahko z namenom: tekaške prireditve imajo pogosto dobrodelno noto. Zelo lepa gesta.

Preverite še:

Ali pa: Ko tečete, ali kdaj pomislite na TO ...