20 stvari, ki jih naredite pred 8. uro zjutraj – za uspešnejši dan

20 stvari, ki jih naredite pred 8. uro zjutraj – za uspešnejši dan (foto: Profimedia) Profimedia
12. 5. 2022

Jutranja rutina ne vpliva le na potek dneva, temveč dolgoročno tudi na vaše zdravje, raven energije, razpoloženje ... Tu je 20 stvari, ki jih lahko naredite že zjutraj za uspešnejši dan in boljše počutje v prihodnosti.

Ni vam treba narediti vseh stvari. Izberite tisto ali tiste, ki vam ustrezajo – da boste dan začeli na pravi nogi:

1.

Začetek dneva s kozarcem vode. (In potem preverite točko šest.)

2.

Meditacija. Že z 10-minutno meditacijo boste dan začeli sproščeni in umirjeni. To bo pozitivno vplivalo na vašo kreativnost in produktivnost.

3.

Pisanje dnevnika. Če zjutraj občutite tesnobo, začnite pisati. Pisanje dnevnika ima podoben učinek kot meditacija. Uredili boste misli in lažje reševali težave. Tudi k boljšemu razpoloženju pripomore.

4.

Jutranja telovadba. Telovadba je res odličen način, kako začeti dan polni energije in optimistični. Telo bo začelo sproščati endorfine, snovi, ki na telo delujejo pomirjevalno.

5.

V prostor spustite sončne žarke. Svetloba ustavi sproščanje melatonina v telesu, zaradi česar boste bolj pozorni. Če je še temno, ko se zbudite, prižgite luči v vašem domu.

6.

Kavo spijte doma. V miru. Uživajte v vsakem požirku. Tako ne boste le prihranili denar, od doma se boste odpravili pripravljeni.   

7.

Vzemite si čas za zdrav zajtrk. Zdrav zajtrk vam bo dal še več energije in vas pripravil na produktivnejši dan.

8.

Namenite nekaj jutranjih minut osebam, ki jih imate radi. Uživajte v zajtrku v družbi svoje družine. Pokličite prijatelja ali družinskega člana in na hitro poklepetajte. Ali se celo dogovorite za srečanje s prijateljem, denimo za jutranji sprehod. Komunikacija z ljudmi, ki vas nasmejejo, je zanesljiv način, da začnete dan pozitivno.

9.

Posteljite posteljo. Če vsako jutro posteljete posteljo, je to prva naloga dneva, ki ste jo opravili. To bo v vas vzbudilo kanček ponosa in spodbudilo, da boste opravili še eno nalogo. In še eno. In še eno. In do konca dneva se bo ena opravljena naloga spremenila v veliko opravljenih nalog, pravi William H. McCraven, upokojeni admiral ameriške mornarice in avtor knjige Make Your Bed: Little Things Can Change Your Life…and Maybe the World.

10.

Pripravite prigrizek ali malico za s seboj. Tako boste vsekakor jedli bolj zdravo in uravnoteženo. Pakiranje malice pa je še ena rutina, ki pomaga aktivirati vašo produktivnost čez dan.

11.

Ostanite izklopljeni. Tudi vi takoj zjutraj najprej preverite družbena omrežja in e-sporočila? Če to počnete, je večja verjetnost, da boste izgubili osredotočenost. Vaše jutro se bo začelo s stresom in zahtevami drugih ljudi. Zato zjutraj raje ostanite nekaj časa izklopljeni.

12.

Postavite si cilje za čez dan. Po potrebi ustvarite seznam opravil in urnik. Z načrtovanjem vnaprej bo dan veliko bolj urejen, manj bo beganja in stresa. Jasen urnik v vaših misli bo poganjal vašo produktivnost.

13.

Prakticirajte hvaležnost. Negativne misli vam lahko preprečijo, da bi dosegli cilje. Zato si zjutraj vzemite nekaj minut in se osredotočite na tri stvari, za katere ste hvaležni. Naloga bo poskrbela, da boste dan začeli s pozitivnim pogledom.

14.

Berite. Preberite novice ali kaj na temo, ki vas močno zanima. Ali še bolje: preprosto vzemite v roke roman in preberite nekaj strani.

15.

Naredite preprosto dihalno vajo. Že nekaj globokih vdihov in izdihov pomaga, da se umirite. A ne glede na to, kako zaposleno je vaše jutro ali stresno, bo dihalna vaja vplivala na počutje čez cel dan.

16.

Lotite se osebnega projekta. Svoje osebne interese in hobije radi potisnemo na stran – ker po službi preprosto nimamo časa. Zato si rezervirajte nekaj minut zjutraj in se lotite tega osebnega projekta.

17.

Raztezne vaje. Našemu telesu ne dene dobro le šport, pri katerem se močno preznojimo. Zato zjutraj naredite nekaj razteznih vaj. To bo pospešilo cirkulacijo in poskrbelo za veliko energije in dobre volje.

18.

Takoj vstanite. Pozabite na gumb za ponovno bujenje. V tistih desetih minutah ne boste imeli kvalitetnega spanca. Izgubili pa boste dragocen čas, ki bi ga lahko porabili za denimo točko 16. Zato vstanite, ko vaša budilka zazvoni prvič in čim bolje izkoristite svoje jutro.

19.

Vstanite zgodaj. Tako boste imeli več časa za stvari, v katerih uživate, preden vas utrudi vaš delovnik.

20.

Ustvarite rutino. Drži, da so v nekaterih primerih spremembe dobrodošle in da se rutine radi naveličamo. Vendar zjutraj ne želite po nepotrebnem izgubljati dragocenega časa za stvari, kot je denimo odločanje, kaj boste oblekli, kaj morate vzeti s seboj in kaj boste zajtrkovali. Za to lahko ustvarite rutino: oblačila in torbo pripravite večer prej, razmislite, kaj boste zajtrkovali, ali imate vse sestavine ... Nato sledite tej rutini, da se vam ne bo treba odločati, kaj morate storiti takoj, ko se zbudite.

Preverite še: