Preden posežete po drugi skodelici kave, poglejte, kaj lahko naredite namesto tega

Preden posežete po drugi skodelici kave, poglejte, kaj lahko naredite namesto tega (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2023

Pojedli ste malico in preplavil vas je občutek zaspanosti. Vendar imate še veliko dela in šef ne bo ravno vesel, če zaspite na mizi. Kaj pravite na skodelico kave? Pravzaprav imamo nekaj drugačnih predlogov.

Tako vabljivo je poseči po drugi in tretji skodelici kave, četudi veste, da to ni ravno dobro za vas. Kaj, ko bi tokrat poskusili kaj drugega? Zagotovo je po vašem okusu kaj iz spodnjega seznama. 

Kaj narediti, namesto da bi posegli po naslednji skodelici kave? 

Pojejte banano

Banano zlahka vzamete s seboj in privoščite si jo lahko v trenutku. Polna je kalija in vlaknin, ki upočasnijo sproščanje sladkorja v krvni obtok, zato boste imeli energijo dlje časa, kot bi jo imeli po čokoladi ali celo skodelici kave. Založili se boste še magnezijem in B vitamini. 

Spijte kozarec vode

Vodo bi morali piti čez cel dan in za vsako skodelico kave bi morali spiti tudi kozarec vode. Preden si privoščite še eno skodelico kave, spijte nekaj vode. Včasih ste le dehidrirani, poleg tega voda bolje prebudi telo in vam da energijo, kot katerakoli kava. 

Vstanite in se razgibajte

Ne govorimo o kakšni intenzivni vadbi, pač pa o kratkem sprehodu ali nekaj korakih po pisarni, o raztegu, nekaj počepih ali poskokih ... Pospešite svoj utrip in s tem zagotovite, da bo kri začela krožiti hitreje. Prišla bo tudi do možganov, zato se boste lahko zbrali brez kave. 

Raje zaspite

Kadar imate možnost (npr. na prost dan), si raje privoščite kratek spanec kot kavo. Nastavite budilko za 20 do 30 minut spanca in nič več, saj boste v nasprotnem primeru še bolj zaspani. Tako si bo telo lahko zares odpočilo in si nabralo energije za nadaljevanje dneva. Veliko bolj sveži boste kot po štirih skodelicah kave. 

Izpostavite se soncu in svežemu zraku

Če se le za nekaj minut sprehodite po svežem zraku in izpostavite naravni svetlobi, se boste bolje počutili in izboljšali ritem telesa, kar pomeni tudi, da boste zvečer lažje zaspali. Če imate možnost, malico pojejte zunaj in se otresite občutka zaspanosti. 

Pojejte pest mandljev

Mandlji so odličen vir beljakovin, vlaknin in zdravih maščob. Tu so še vitamini B, ki pomagajo hrano pretvoriti v energijo, zaradi česar boste lahko dan prebrodili tudi brez velike količine kave. Dobro počutje zagotovljeno!