Teh 5 navad vam škodi bolj, kot se zavedate

Teh 5 navad vam škodi bolj, kot se zavedate (foto: profimedia) profimedia
23. 10. 2018

Vsi jih imamo - slabe navade, ki zavirajo napredek in kradejo pozitivno energijo. Nekatere so tako “majhne” in vsakdanje, da jih hitro spregledamo. Tu je nekaj škodljivih navad, ki jih imamo skoraj vsi, pa bi bilo bolje, da bi se jih znebili.

1. Pritoževanje

Čeprav se včasih zdi, da ima pritoževanje terapevtski učinek in da se boste potem počutili bolje, to ne drži povsem. Pritoževanje bo zgolj okrepilo negativno razpoloženje in vam dalo občutek, da je vaše življenje v primerjavi z življenji drugih manj srečno.

Namesto tega …

Najdite podporo! Obdajte se z ljudmi, ki iz vas izvlečejo najboljše, vas podpirajo na poti do ciljev in verjamejo v vas tudi, ko vam ne gre najbolje. Govorimo o družini in dobrih prijateljih, torej o vseh, ki jim lahko zaupate.

2. Ignoriranje svojega telesa

Za pravilno delovanje telesa moramo ves čas zadovoljevati določene potrebe, če ne želimo na koncu obležati v postelji. S tem, ko ostajate budni do poznih večernih ur, premalo spite, ne naredite premora v stresnem obdobju in si ne vzamete časa zase, zanemarjate potrebe telesa, ki kmalu ne bo moralo več dohajati vašega tempa.

Namesto tega …

Poskrbite zase! Zavedamo se, da to terja čas in vztrajnost, a se bo na dolgi rok izplačalo.

  • Redni spalni ritem vam bo omogočal, da boste vedno spočiti in pripravljeni na nov dan.

  • Obilen, zdrav zajtrk vam bo dal energije za uspešno opravljene naloge, ki vas čakajo.

  • Redna rekreacija bo ohranjala vaše zdravje na najvišjem nivoju in zagotovila dobro voljo ter boljše počutje.

  • Prostočasne dejavnosti bodo poskrbele, da vsaj za nekaj časa pozabite na vse zadolžitve in se sprostite.

Kajne, da se splača potruditi?

3. Izogibanje reševanju problemov

Za nekaj časa se boste lahko sprostili, ko boste dovolili, da gre težava mimo vas. Kmalu pa se bo vrnila, še večja in težje rešljiva kot prej. Kopičenje problemov bo škodovalo vsem področjem vašega življenja.

Namesto tega …

Zberite pogum! Priznamo, ne bo lahko, vendar vam bo sprotno reševanje težav prineslo veliko manj komplikacij in stresnih trenutkov. Navadite se, da boste ukrepali takoj. Spoznali boste, da nekateri problemi v resnici niso tako veliki, kot ste sprva mislili, poleg tega boste postali bolj organizirani in si nabrali izkušnje, ki vam bodo koristile v podobnih situacijah.

4. Pretiravanje ali zanemarjanje športa

Ena ali druga skrajnost vam ne bosta prinesla koristi. Če se rekreirate redno,  poskrbite, da je vsak trening zelo intenziven, si ne pustite časa za počitek in se silite tudi, ko začutite bolečino, vas bo slej ko prej doletela poškodba. Če raje kot telovadite, počnete karkoli drugega, pa se bo to hitro poznalo na pomanjkanju energije in utrujenosti že ob najmanjšem fizičnem naporu.

Namesto tega …

Načrtujte vadbo vnaprej! Na urnik uvrstite dneve za počitek, intenziven trening in lažji trening. Tempo vedno prilagajajte svojim zmožnostim.

5. Spreminjanje vsega naenkrat

Ob spremljanju družbenih omrežij na videz popolnih ljudi, ki se uravnoteženo prehranjujejo, redno telovadijo in se nikoli ne pregrešijo, se zdi, da je vse tako lahko. Morda bi kar jutri začeli z vsemi dobrimi navadami hkrati? To ni ravno dobra ideja, saj boste po nekaj dneh ugotovili, da ne morete slediti vsemu in kmalu boste opustili eno dobro navado za drugo.

Namesto tega …

Hitite počasi! Izberite eno dobro navado, ki si jo želite usvojiti. Vztrajno jo izvajajte vsak dan in si odpustite, če vam kdaj ne uspe. Vztrajno nadaljujte, dokler je ne boste izvajali že povsem podzavestno.