TO je največji problem, če ignorirate IZGORELOST (kaj s tem postavite na kocko?)

TO je največji problem, če ignorirate IZGORELOST (kaj s tem postavite na kocko?) (foto: profimedia) profimedia
22. 3. 2022

Ko se vam zdi, da vaša huda izčrpanost ni nič takšnega, pravzaprav tvegate zelo veliko.

Najprej poglejmo osebno zgodbo. 

"6 let nazaj sem bivala v hotelu med službenim dogodkom. Počutila sem se, kot da razpadam. V resnici sem izgorela, a se tega še nisem zavedala. Tedensko sem delala po 60 ur (sem odvetnica), potem je tu še prostovoljsko delo, prijatelji, pevski zbor ... Nenehno sem bila utrujena, vendar se temu nisem preveč posvečala. Čez nekaj časa sem poklicala svojo terapevtko, s katero sva se odločili, da potrebujem dva tedna predaha s strokovno pomočjo.

Okrevala sem, se vrnila v službo in čez en mesec prišla spet do istega rezultata: popolna izčrpanost. Tokrat sem ob strokovni pomoči okrevala cel mesec. Šele potem sem vzela izgorelost resno. Uvidela sem, da je edina prava dolžnost, ki jo imam do sebe, ta, da sem zdrava in pri močeh. Le tako bom lahko opravljala vse, kar sem si zadala. 

Po mesečnem okrevanju sem skupaj s šefom prilagodila svoj urnik tako, da sem lahko redno hodila na srečanja s terapevtko in da je bil moj teden znosnejši ter manj naporen. Danes je moje življenje precej drugačno - lahko celo meditiram do 30 minut naenkrat (začela sem z dve do tri minute), moja anksioznost je pod nadzorom, saj se redno sproščam. Ampak, če ne pazim, se lahko hitro vrnem v prejšnje življenje."

KAJ TVEGAM, KO IGNORIRAM IZGORELOST? 

Raziskava iz leta 2019 je pokazala, da med izgorelostjo in anksioznostjo ter depresijo ni neposredne povezave, vendar izgorelost povezujejo z obema motnjama, saj jo običajno spremlja vsaj ena od njih. Začne se s fizičnimi simptomi, kot so glavoboli, občutek stalne utrujenosti in izžetosti, stalna pripravljenost na delo in šibkost, ki se je ne morete otresti. Tu je veliko vzporednic z depresijo in anksioznostjo. 

Ko živčni sistem dlje časa trpi za hudo izčrpanostjo, se to pokaže v obliki konstantnega stresa in slabega počutja, za katerega ne najdete izvora. Vaše zadolžitve bodo izgubile smisel, optimizem bo pošel. V ekstremnih primerih, ko oseba trpi za drugimi mentalnimi boleznimi ali motnjami, je možno tudi tveganje za samomor. 

Delovno okolje, ki vas sili v izgorelost, predstavlja veliko tveganje tudi za nekatere bolezni, pravi raziskava iz leta 2017:

  • diabetes tipa 2
  • koronarna srčna bolezen
  • bolečine v mišicah in sklepih 
  • respiratorne težave
  • bolezni, povezane s črevesjem in prebavo

Ko podležete izgorelosti, se bodo skrhali tudi odnosi. Ne boste imeli časa niti za klic, kaj šele za redna srečanja s svojimi bližnjimi. Tudi če se boste z njimi dobili, boste verjetno utrujeni in pod stresom ter zato neprimeren poslušalec njihovih težav, pa tudi uspehov, katerim bi v običajni situaciji ploskali. Raziskava iz leta 2015, ki je bila opravljena na medicinskih sestrah, kaže, da so zaradi izgorelosti opazile manj pozitivnih občutkov, ki se nanašajo tudi na odnose. Niso občutile zadovoljstva v svojem življenju, niti v druženju s svojimi bližnjimi.