"To se je zgodilo, ko sem nepričakovano opustila pitje kave" (osebna zgodba)

"To se je zgodilo, ko sem nepričakovano opustila pitje kave" (osebna zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2023

Si ne predstavljate jutra brez skodelice kave in dneva brez druge in tretje skodelice? Poglejte, kaj se je zgodilo ženski, ki je nenačrtovano opustila pitje kave.

Če potrebujete malce navdiha in motivacije za ta velik korak, preberite zgodbo in morda vam bo lažje opustiti pitje kave čisto vsak dan. 

Preverite še: Kaj je prva stvar, ki jo naredite zjutraj? Preverite, ali se dan odvija tako

  • "Saj je samo ena skodelica na dan, poznam ljudi, ki spijejo 3 ali več skodelic kave na dan, zagotovo nisem odvisna. 
  • Velikokrat je kava edina stvar v dnevu, ki se je veselim - tako skrbim zase in to je čas zame. 
  • Ne morem se osredotočiti brez kave. 

Takšne izgovore sem si dajala, da sem pojasnila svojo kofeinsko razvado. Nisem oseba, ki bi bila rada odvisna od nekoga drugega ali od določene stvari in zares sem menila, da od kave nisem odvisna. Potem pa je prišel dan, ko mi je zmanjkovalo denarja in si nisem morala privoščiti iti v trgovino, dokler nisem dobila plače. Plačilni dan je bil čez 5 dni. In zmanjkalo mi je kave. 

Bo že vredu, sem si mislila, nekaj dni brez kave me ne bo ubilo. Nisem vedela, da bo teh 5 dni spremenilo moje življenje. 

Na prvi dan brez kave sem bila izredno utrujena.

Res sem čutila, da bi potrebovala kavo, da bi me prebudila in dvignila pokonci, vendar sem utrujenost pričakovala, zato sem se nekako prebila skozi. 

Drugi dan so se pričeli glavoboli. 

Bila sem popolnoma izčrpana. Počutila sem se, kot da me je povozil avtobus. Takrat sem spoznala, da sem od kave resnično odvisna. Tega nisem pričakovala. 

Pa saj sem spila le eno skodelico na dan? Pravzaprav sem pila izredno močno kavo, ki je enaka trem dozam espressa. Nikoli se nisem zavedala, da je to dovolj, da povzroči odvisnost. Ko sem prišla do tega spoznanja, sem se odločila, da je ne bom pila vsaj 30 dni. Tako ali tako sem že vsaj delno preživela odtegnitveni sindrom, zakaj torej ne bi nadaljevala?

3 dan sem se počutila precej bolje kot prvi in drugi dan, vendar je odtegnitveni sindrom še trajal. 

Na srečo sem kmalu začela čutiti pozitivne učinke: 

Lažje se prebujam in zjutraj imam več energije. Mislila sem, da mi to daje kava, v resnici pa me naredi še bolj utrujeno. 

Po kakšnem tednu sem opazila, da sem manj anksiozna in nisem tako na robu z živci. 

Kava ni več obvladovala mojega življenja, zato je nisem hotela začeti spet piti. 

Bala sem se, da sem izgubila del jutranje rutine, vendar sem kavo nadomestila s kakavom z maco. Maca naj bi dobro vplivala na anksioznost in enakomerno zagotavljala energijo čez cel dan. Po njej ne postanem ponovno utrujena ali lačna.

Sedaj pazim, kdaj se odpravim v posteljo, saj vem, da bom s premalo spanja zjutraj zaspana in nimam kave, ki bi me rešila. To je izboljšalo moj spalni ritem."

Vir: Stephsunshine