V aprilu smo podrli REKORD v turističnih nočitvah - katere destinacije so najbolj priljubljene? (in ne, Bled ni med njimi!)

V aprilu smo podrli REKORD v turističnih nočitvah - katere destinacije so najbolj priljubljene? (in ne, Bled ni med njimi!) (foto: profimedia) profimedia
26. 5. 2022

Ste si tudi vi v aprilu privoščili dopust? Še zdaleč niste edini. 

V turizmu resda še vedno primanjkuje kadrov, vendar se situacija izboljšuje, vsaj tako pravijo podatki iz letošnjega in lanskega aprila. V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji so sprejeli približno 378.000 turistov, ki so skupaj ustvarili 929.000 prenočitev. To je osemkrat več kot v istem mesecu lani, ko so še veljali ukrepi za zajezitev epidemije covida-19.

Presenečajo domači gostje, ki jih je bilo 159.000, ustvarili pa so 52 % prenočitev več kot v aprilu turistično rekordnega leta 2019.

Slovenci smo največkrat prenočili v Piranu. Največ turističnih prenočitev z vidika vrst turističnih občin pa so zabeležile zdraviliške občine (26 %), sledijo ji: 

  • obmorske občine (23 %)
  •  gorske občine (19 %) 
  • Ljubljana (15 %).

Kaj pa tuji turisti?

Letos smo jih v aprilu našteli blizu 219.000, prenočili pa so približno 533.000-krat. kar 33 % manj kot aprila 2019. V prvih štirih mesecih si je Slovenijo skupno ogledalo že več kot milijon turistov, kar je bistveno več kot v enakem obdobju lani. 

Za koga je bila Slovenija najbolj privlačna destinacija?

Prevladovali so Avstrijci, ki so ustvarili 14 % prenočitev vseh tujih turistov. Sledili so turisti iz Nemčije in Italije (iz vsake po 13 % vseh prenočitev tujih turistov), nato pa turisti iz Srbije (6 %), Madžarske in Hrvaške (po 5 %).

In medtem ko poleti radi bežimo k sosedom ter se ohlajamo v morju, naj vas spomnimo, da Slovenija ponuja veliko čudovitih destinacij, kjer si lahko oddahnete za en ali več dni. Izkoristite prednost naše majhne deželice in se odpravite tudi na krajše izlete, saj boste videli, da precej blagodejno vplivajo tako na um kot na fizično pripravljenost. 

Včasih potrebujemo tujce, da nas opomnijo, v kako lepem okolju živimo ...

Zbrali smo nekaj idej za izlete po Sloveniji: 

Na Ratitovec po kondicijo in čudovite razglede

Raziščimo slikovito dolino – Bistriški vintgar

Slap Peričnik in dolina Vrata

Lep, nezahteven izlet za vse pohodnike: Koča v Krnici

Mala Osojnica ima najlepši razgled v Sloveniji, Bled pa najboljše kremšnite

S kolesom ali peš: iz Kranjske gore ali Planice do planinskega doma Tamar

Ptuj - mesto pod mogočnim gradom

Vir: STA