11 načinov, kako hitro popraviti razpoloženje

11 načinov, kako hitro popraviti razpoloženje (foto: Profimedia) Profimedia
15. 12. 2020

Ko začne razpoloženje nihati, ko nas obsenči slaba volja, je dobro imeti strategijo, ki pomaga zbistriti misli. V takih trenutkih dajte priložnost enemu od teh 12 nasvetov za boljše razpoloženje.

Stresu ne moremo uiti in čeprav je lahko spodbuden, ga ima večina le preveč – kar negativno vpliva na naše zdravje in počutje. Tudi negativna čustva so del življenja. Težava nastane, ko začnejo ovirati produktivnost in uspeh.

Začnimo z majhnimi koraki – vzemimo si 10 minut za eno od tehnik, ki lahko pomaga.

Poskrbite za boljše razpoloženje tako …

1. Globoko vdihnite

Počasno in globoko dihanje – šest sekund za vdih, šest sekund za izdih ali katerakoli druga tehnika – poskrbi, da se celo telo povsem sprosti in da ste prisotni.

Najboljši del? Tehniko lahko uporabite kadarkoli in kjerkoli.

2. Zapišite misli

Raziskave so pokazale, da zapisovanje najglobljih čustev in misli ugodno vpliva na zdravje in počutje – in lahko znatno izboljša razpoloženje.

Pa vam sploh ni treba pisati dnevnika v klasičnem smislu – dovolj je že, če si vzamete 5 do 10 minut in zapišete stavek ali dva, ki opisujeta vaše počutje.

3. Pomislite na eno stvar, za katero ste hvaležni

Ta trenutek. Ustavite se in pomislite na eno stvar, za katero ste neizmerno hvaležni. Karkoli.

Tako hitimo skozi življenje, da na to preprosto pozabimo – toda izražanje hvaležnosti dejansko lahko dvigne razpoloženje.

Raziskovalci pozitivne psihologije so ugotovili, da je hvaležnost močno povezana s srečo – poskrbi za več pozitivnih čustev, lažje se spopadamo s stisko, okrepijo se odnosi in izboljša zdravje, pišejo na univerzi Harvard.

4. Poglejte si nekaj zabavnega

Če ste močno pod stresom in zato povsem izčrpani in nerazpoloženi, je to znak, da potrebujete pavzo.

Ko se to zgodi, si privoščite smeh – poglejte si predstavo najljubšega komika ali kakšen drug zabaven video. Preprosto se za 10 minut (ali več, če lahko) zleknite in uživajte.

Ne glede na to, kaj vas muči, vam to ne bo preprečilo, da bi se smejali. In smeh bo kot gumb za ponoven zagon.

5. Pojdite ven

Pa čeprav le za 10 minut – umik od umetne svetlobe in delovnega okolja poskrbi za takojšnje izboljšanje razpoloženja. Poglejte v nebo, opazujte drevesa, dotaknite se jih, poslušajte zvoke iz okolja, globoko vdihnite …

6. Pripravite si kavo ali čaj

Morda zveni preveč enostavno, toda tudi tako preprosti dnevni rituali, kot je pitje čaja, dokazano poskrbijo za boljše razpoloženje.

Z njihovo pomočjo urimo prisotnost, osvobodijo nas lahko negativnih čustev in našo pozornost usmerijo na tisto, kar je v tistem trenutku zares pomembno.

7. Vaja, ki bi jo morali izvajati vsak dan

Še posebej, če veliko sedite. Preverite VIDEO.

8. Lahko pa napravite kar hiter 10-mnutni trening

Redno gibanje dokazano poskrbi za boljše zdravje in še več – tudi srečnejši boste in uspešnejši. Kar ne bi smeli zanemarjati. Ko se boste dobro razgibani vrnili k obveznostim, bo vaša produktivnost veliko boljša in prisotne bodo pozitivne vibracije.

9. Meditirajte

Meditacija je zelo učinkovita – pa čeprav le nekajminutna. Vse, kar morate storiti, je, da za 10 minut zaprete oči in se osredotočite na dihanje. Pozornost usmerite na telo in občutke v telesu.

10. Pokličite prijatelja

Ko imate slab dan ali le trenutek, preprosto pokličite prijatelja. Pa vam sploh ni treba razpravljati o zadevi, ki kvari vaše razpoloženje. Pogovor o čemerkoli bo vaše misli premaknil stran od vaše težave in ko se boste vrnili, boste videli stvari drugače.

11. Imate hišnega ljubljenčka?

Ko ste izčrpani in slabe volje, se odmaknite od vsega in se posvetite hišnemu ljubljenčku. Prav neverjetno je, kakšen učinek imajo na razpoloženje živali.

Seveda nas kdaj razjezijo, a nas tudi potolažijo, vedno imajo čas, vabijo h gibanju in prekinejo začaran krog osamljenosti in žalosti. Ja, neizpodbitno dejstvo je, da živali obogatijo naše življenje in izboljšajo zdravje.