Če želite stopiti iz območja udobja, preživljajte čas sami (20 stvari, ki jih lahko počnete)

Če želite stopiti iz območja udobja, preživljajte čas sami (20 stvari, ki jih lahko počnete) (foto: unsplash) unsplash
30. 4. 2021

Za večjo samozavest, spoznavanje sebe in osebno rast je pomembno, da čas preživimo sami. 

Introverti prav dobro vedo, kakšne pozitivne posledice ima čas, ki ga preživimo sami. Oni ga potrebujejo za polnjenje "baterij", saj jih družabni dogodki izčrpavajo, vendar tokrat ne ciljamo le nanje. 

Ker nenehno hrepenimo po druženju z drugimi, čas v ednini ni tako naraven, kot bi moral biti. Zato brskamo po telefonu in se vsaj na daljavo povezujemo s prijatelji. Če želite narediti korak naprej iz cone udobja, okrepiti samozavest in postati bolj samostojni, boste morali na urnik dodati čas, ki bo namenjen samo vam. 

Imamo predloge, kaj lahko takrat počnete: 

1. Pojdite na dolg sprehod v gozd. Nadihajte se svežega zraka, opazujte gozdne živali, občudujte mogočna drevesa ...

2. Naučite se nove spretnosti, na primer šivanja ali pletenja. Pomislite, kako ponosni boste, ko bo izpod vaših prstov nastal šal, prevleka za blazino, pulover ...

3. Založite nahrbtnik s hrano in se odpravite na čudovit travnik. Imejte piknik v svoji družbi ob občudovanju sončnega zahoda. 

4. Berite knjigo, ampak ne doma. Najdite kotiček zunaj doma, na primer klop v parku in se pripravite, da vas knjiga ponese v drug svet. 

5. Telovadite. Odpravite se na spomladanski tek, v naravi naredite trening za moč ali jogo. 

6. Odpravite se v najljubšo kavarno, ki je že dolgo niste morali obiskati in si privoščite skodelico kave. Uživajte v vonjavah in okusu. 

7. Pripravite kosilo ali sladico po čisto novem receptu. Nehajte dvomiti v svoje kuharske sposobnosti. Pa kaj potem, če ne uspe v celoti? Naslednjič bo še bolj okusno. 

8. Uredite balkon ali vrt. Kupite nekaj loncev ali na vrtu posadite nekaj zelišč, kakšno zelenjavo ali samo cvetje, ki bo krasilo vaš dom. Vrtnarjenje je lahko tudi odlična vadba. 

9. Obrišite prah s kolesa in naredite nekaj krogov po svojem domačem kraju ali po sosednjem, ki ga še niste raziskali. 

10. Pripravite nekaj obrokov v naprej, jih zamrznite in si tako prihranite nekaj časa v dneh, ko boste preutrujeni za kuhanje. Še vedno boste zdravo jedli. 

11. Naredite "čistilno akcijo". Iz omare vrzite vse kose, ki jih niste oblekli že dve leti (ali več). Tudi sedaj jih ne boste, zato nimajo tam kaj iskati. 

12. Razvajajte svojo kožo in naredite domačo obrazno masko iz sestavin, ki jih najdete v kuhinji. 

13. Naredite dnevnik hvaležnosti. Preuredite naslovnico navadnega zvezka, v katerega boste vsak dan zapisali najmanj 3 stvari, za katere ste hvaležni. Lahko prilepite tudi fotografije trenutkov, za katere ste hvaležni. 

14. Pojdite na izlet po naši čudoviti Sloveniji. TUKAJ dobite nekam idej, kam se lahko odpravite. 

15. Zastavite si domač projekte, ga natančno načrtujte in se ga lotite. Nadaljevali boste vsakokrat, ko bo na sporedu čas za vas.

16. Sprostite se na kavču in prisluhnite poučnemu podcastu. Skrajni čas je, da tudi vi pobrskate in najdete temo, ki vam je všeč. 

17. Pripravite si dišečo, penasto kopel, kozarec ožetega pomarančnega soka in skodelico jagod. Uživajte!

18. Naredite načrt za potovanje, na katerega se želite odpraviti, ko bo možno. Naredite seznam znamenitosti in krajev, ki jih želite videti, raziščite, kje boste spali in kakšni bodo stroški. Naredite okviren varčevalni plan, ki vam bo omogočil izlet. 

19. Uredite album s fotografijami in pripišite zabavne spomine. 

20. Obrnite pohištvo v vaši sobi ali obnovite star kos pohištva. Uživajte v spremembi.