Naravni načini, na katere se spopadete s stresom

Naravni načini, na katere se spopadete s stresom (foto: profimedia) profimedia
5. 9. 2018

Novo šolsko leto, novi službeni projekti in drugi opravki bodo v teh dneh prinesli veliko stresa. Da boste pripravljeni na to obdobje, je tu nekaj naravnih načinov, s katerimi poskrbite zase.

Tokrat se zaščitite pred stresom in ne dovolite, da vas ujame izgorelost, ali da zapadete v začaran krog hitrega življenjskega tempa, v katerem nimate časa za sprostitev. V svoj dan vpeljite aktivnosti, s katerimi boste skozi celo leto skrbeli zase.

Pomagajte si s sivko

Prostore, kjer preživite največ časa, opremite z dišavo sivke, ki vas bo pomirila v stresnih trenutkih. Znana je kot naravno sredstvo za lajšanje stresa, občutkov tesnobe, živčnosti. Če ste torej nagnjeni k depresiji ali imate težave s tesnobnostjo, dajte 4 ali 5 kapljic sivkinega olja na kocko sladkorja (ali čajno žličko sladkorja) in spijte na prazen želodec. Če nekaj kapljic sivkinega olja kanete na vzglavnik, pa boste odgnali težave s spanjem.

Telovadite

Priporočljivo je, da vadbo opravite zunaj, saj boste deležni še dodatnih pozitivnih strani, ki jih nudi narava: svež zrak, osvežitev, sprostitev oči ob lepih razgledih. Med gibanjem se sproščajo t. i. hormoni sreče, ki vas spravijo v boljše razpoloženje. Poleg tega med vadbo za trenutek pozabite na skrbi in prečistite misli, zato se k obveznostim vrnete bolj sproščeni.

Pripravite si hrano, ki vam bo dala energijo

Ne drži, da nas vsaka hrana napolni z veliko energije in smo zato pripravljeni na vse, kar nas čaka. Če ste že jedli v restavraciji s hitro prehrano, potem veste, da vam po obroku kmalu postane vroče, občutite zaspanost in najraje bi malce zadremali. Namesto tega se založite z vitamini in s tem izognite tudi jesenskim virusom. Za malico in druge obroke pripravite veliko različne zelenjave in sadja.

Zatecite se k jogi

Če se želite za nekaj trenutkov umakniti od vsakdanjega stresa, se zatecite k jogi. Posledično boste odpravili napetost, izboljšali spanec in dobro počutje. Sami preizkusite naslednjo vajo, pri kateri globoko dihajte in se popolnoma sprostite. V položaju ostanite, dokler se ne umirite.

mrtvak

Čez nekaj trenutkov pričnite s počasnim premikanjem rok in nog. Počasi se prevalite na bok in se usedite. Ne vstanite prehitro.

Dopustite si delati napake

Prej kot se boste sprijaznili, da nihče ni popoln, lažje se boste pobrali, ko padete. Vsi se občasno soočamo z napornim obdobjem in nihče se ne izkaže odlično čisto v vsaki situaciji. Pomembno je, da se iz napak učite in znanje uporabljate v nadaljevanju.

Vsakih nekaj tednov (ali po potrebi) pa si privoščite konkretnejši odmor, na primer vikend nekje v naravi, brez tehnologije. Tako boste vedno spočiti in pripravljeni na delo, sodelavci pa se bodo spraševali, od kje črpate toliko energije.

Preverite tudi: