Takšen neverjetni učinek ima 15 minut hoje dnevno na vaše telo!

Takšen neverjetni učinek ima 15 minut hoje dnevno na vaše telo! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 4. 2018

15 minut hoje na dan ...

... Odžene zdravnika vstran!

Mnoge študije, ki preučujejo vpliv vsakodnevne hoje na splošno zdravje in dobro počutje (med drugim tudi ta), namreč kažejo, da je vsaj 15 prehojenih kilometrov tedensko povezano s 34 % nižjim tveganjem za srčno kap, z 22 % nižjo stopnjo smrtnosti in 18 % nižjim tveganjem za nastanek bolezni koronarnih arterij.

Zgolj 15 minut hoje dnevno lahko vaše življenje podaljša za 7 let!

Če ste se torej naveličali vsak dan enake vadbe ali pa le potrebujete malo predaha med službo, začnite s kratkimi sprehodi.

15 minut hoje na dan:

1. Izboljša vaše razpoloženje

Redna hoja lahko izboljša vaše razpoloženje, brez da bi se tega sploh zavedali. 15 minut hoje poveča moč, odzivnost, samozavest in vas naredi srečnejše.

2. Poveča kreativnost

Redna hoja prav tako poveča vaš kreativnih navdih, in to celo za 60 % (v primerjavi s sedenjem). 15 minut hoje na dan vam lahko pomaga pri t.i. divergentnem razmišljanju, ki je opredeljeno kot miselni proces, ki služi za nastajanje kreativnih idej skozi raziskovanje številnih možnih rešitev.

3. Izboljša delovanje možganov in spomin

Hoja vsekakor vpliva tudi na aktivnost možganov in lahko upočasni proces staranja. Prav tako lahko izboljša spomin in pomnjenje.

4. Poveže nas z naravo

Hoja v naravi zmanjša simptome depresije ter povzroči, da se počutimo bolj sproščeno in pomlajeno. Tako imenovan "forest bathing", po slovensko "kopanje v gozdu" ali sprehod po gozdu borovcev, namreč pomaga proti, kot že rečeno, depresiji in tudi tesnobnosti.

15 minut hoje na dan prav tako blaži bolečine v hrbtenici, učvrsti trebušne mišice, ohranja vaše sklepe zdrave, zmanjša pa se tudi tveganje za nastanek krvnih strdkov.

Zapomnite si: najboljši način za hojo je, da hodite v tempu, ki vam odgovarja, saj boste le na tak način ostali osredotočeni.

Torej, kaj boste naredili danes med odmorom v službi, po kosilu ali pa celo pred spanjem?

Preberite še: