Te modrosti lahko spremenijo vaš pogled na življenje: ste že slišali zanje?

Te modrosti lahko spremenijo vaš pogled na življenje: ste že slišali zanje? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 9. 2023

Se držite kakšnega svojega načela, ki vas vodi skozi življenje? 

Zakaj se splača živeti? Ste si kdaj zastavili to vprašanje? Bi takoj našli odgovor, ali bi potrebovali dlje časa za razmislek? Vprašajte se, kaj je tisto, kar vas izpopolnjuje, kaj za vas pomeni sreča in kako boste zaživeli, in ne le živeli. Nekaj odgovorov boste morda našli v naslednjih lekcijah. 

Te modrosti vam morda odprejo nov pogled na življenje: 

"Naj bo narava vaš terapevt." (Grant Trebilco)

Biti srečen ne pomeni, da ste srečni vsak trenutek svojega življenja - vsi imamo slabe dni in to je povsem normalno. Včasih prav zaradi bolečine toliko bolj cenite srečne trenutke. Ko boste v stiski, se zatecite v naravo. Prisluhnite njenim zvokom, gibajte se, vdihnite svež zrak, sprostite svoje oči. 

Če boste naravo obiskali večkrat in ob vseh stresnih situacijah, boste kmalu opazili, da se domov vrnete pomirjeni in z jasnimi mislimi. Situacija še vedno ne bo lahka, boste pa lažje o njej razmislili in našli rešitev. Ali pa boste na sprehodu ugotovili, da problem ni tako velik, kot se je sprva zdelo. Pustite, da vam narava pomaga. 

"Izkoristite svoje močne plati." (Marie McLeod)

Tolikokrat se utapljamo v razmišljanju o tem, kaj vse je z nami narobe, kakšne napake imamo, kako daleč od popolnosti smo. In tako "sprogramiramo" tudi svoje možgane: najprej opazijo, kaj je narobe in slabo pri našem delu in nas samih. 

To lahko spremenite. Vsak dan preden zaspite, v mislih izrecite najmanj 3 svoje dobre lastnosti, talente ali kaj, kar ste čez dan dobro naredili. Tako lahko počasi preoblikujete svoj pogled in začenjate videti, kako dobro se odrežete v določenih situacijah, kaj vam gre odlično od rok ... Zelo pomembno je, kako govorite sami s seboj, zato delajte na tem, da bodo besede prijazne in ljubeče. 

"Odmaknite se od negativne energije." (dr. Clinton Schultz)

Hitro se lahko ujamete v začaran krog negativnosti, kar vam ne dovoli videti vsega lepega, kar se zgodi vsak dan. Morda ste ob koncu dneva vedno znova izčrpani zaradi dogodkov in ljudi, ki v vas prebudijo najslabše. Je vredno? Boste še naprej svoj čas, energijo in srečo žrtvovali za ljudi, ki le jemljejo in nikoli ničesar ne dajo? 

V mislih se sprehodite čez vse osebe, ki jim pravite prijatelji ali z njimi preživite veliko časa. Se srečanj z njimi veselite in se domov vrnete lažji? Vas poslušajo, ko vam je težko, se veselijo za vaše uspehe? Kadar je odgovor ne, oseba ni vredna pozornosti. 

"Osredotočite se na to, kar za vas pomeni sreča." (Kemi Nekvapil)

"Sreča se najprej razkrije v očeh, ker v njih najlepše sije njen smeh," je v svoji pesmi Sreča zapisal Niko Grafenauer. Stalno smo izpostavljeni temu, kaj naj bi sreča bila, kaj naj bi pomenila. Na družbenih omrežjih morate slediti trendom in upoštevati kopico nasvetov ali imeti določene izdelke - to naj bi vam prineslo srečo. In zares je težko biti srečen ob vseh tem, kar ne moremo imeti, ali ob fotografijah nasmejanih ljudi, ki živijo kot v pravljici. 

Ne čakajte na srečo in nehajte jo iskati. Ne prelagajte je na druge, ker ste sami odgovorni za svojo srečo. Raje se vprašajte, kaj najraje počnete, v družbi katerih ljudi se počutite najbolje, kdaj se najbolj sprostite. Svoje dneve napolnite s temi ljudmi in situacijami, ki vas napolnjujejo. Vsak dan se spomnite tudi, kaj vam je narisalo nasmeh na obraz in kaj lepega ste videli. Tako boste našli svojo srečo. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Prehranska strokovnjakinja: "Rastlinska prehrana je primerna za vsakogar"