Ste decembra opustili vadbo? Vemo, kako ponovno začeti (ne, niste izgubili vsega!)

11. 1. 2024
Deli
Ste pripravljeni ponovno začeti z gibanjem? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste decembra opustili vadbo in do sedaj še niste ugotovili, kako bi spet začeli? Nič hudega, imamo kar nekaj nasvetov, s katerimi bo gibanje spet postalo rutina. 

Najprej naj vas pomirimo: če niste telovadili kakšen mesec, potem ni vse izgubljeno. Niste spet na začetku, še vedno imate kar nekaj kondicije in ste v dobri formi. Seveda bi bili vaši rezultati boljši, če ne bi odnehali, a presenečeni boste, koliko vloženega truda se je obrestovalo. Naj bo to motivacija za ponovni začetek! 

Ne potrebujete zaobljube, z gibanjem lahko začnete kar danes. Ste že odšli na sprehod ali s kolesom po opravkih? Nekaj dobrega zase naredite danes, potem pa sledite spodnjim nasvetov. Zagotovo vam kakšen pride prav pri vračanju v stare navade. 

Ne spreglejte: 

Kako lahko januarja ponovno začnete z gibanjem? 

Začnite z rutino razgibavanja

Verjetno ste opazili, da ste manj gibljivi kot prej. Če ste še kakšen mesec nazaj zlahka z rokami segli do tal in pri tem imeli raven hrbet, to sedaj ni več mogoče. Ali pa že po krajši hoji čutite mišice. Ne skrbite, vse boste nadoknadili z rednim razgibavanjem, tudi če temu ne sledi vadba. Pomembno je namreč, da spet povečate svoje območje gibanja, raztegnete mišice, poskrbite za utesnjene boke ...

Čez čas boste opazili, da ste veliko bolj gibljivi, kar vam bo prišlo prav tako pri vsakdanjih opravilih kot pri vadbi, ki bo lažje izvedljiva. Ne boste potrebovali več lažjih različic vaj, saj boste zmogli naprednejše. Pomembno je tudi, da bo redno raztezanje preprečilo poškodbe. Raztezanja se lahko lotite že nekaj dni zapored pred prvo vadbo, ki jo boste izvedli po daljšem času. 

Kratke vadbe

Ker nekaj časa niste bili aktivni, bi bilo bolje začeti s krajšimi vadbami, da ne boste takoj izgubili motivacije. Zato ne nadaljujte tam, kjer ste končali, ampak se vsega skupaj lotite postopoma. Dovolj časa bo, da vadbe podaljšate in pridete na prejšnjo raven. 

Za prvič je npr. povsem dovolj, če poiščete kakšno 10 ali 15-minutno vadbo, ali naredite npr. 3 vaje, ki ste jih izvajali že prej in večkrat ponovite. Ali si zadaste majhen izziv pred vadbeno rutino, npr. vsak dan izvajate plank, pri čemer bo sodelovalo celo telo. Variacijo in čas izvajanja prilagodite svojim zmožnostim (plank na kolenih ali "običajen", stranski plank, plezalec ...). Pomembno je, da katerokoli vajo izvajate pravilno. 

Pri planku pazite, da od glave do pet poteka ravna linija, stisnite trebušne mišice in zadnjico.

Pri planku pazite, da od glave do pet poteka ravna linija, stisnite trebušne mišice in zadnjico.

Profimedia

Izbira dneva

Lažje se boste vrnili v rutino, če začnete kar takoj. Preglejte svoj urnik in izberite en dan v tednu in uro, ki bo namenjena gibanju. Zaenkrat bo dovolj samo en dan, če kaj naredite ob drugih dnevih, pa bo to bonus. Veliko novoletnih želja namreč propade ravno zato, ker so zastavljene preveč intenzivno ali je premalo časa za izponjevanje. Opustite torej misel, da začnete kar s 5-dnevno rutino vadb in se lotite enega dneva. 

Kaj boste počeli ta določen dan, je povsem vaša izbira. Lahko se odpravite v telovadnico, obiščete skupinsko vadbo, naredite trening doma, se odpravite na sprehod, kolesarite, rolate ... Cilj je le, da ste aktivni. Če boste odšli v fitnes ali na skupinsko vadbo, vzemite v zakup, da morate narediti kakšen korak nazaj in da ne boste zmogli enakega tempa kot nazadnje. 

Načrtujte

Motivacija za gibanje vas bo hitro minila, če ne boste imeli pojma, kaj bi sploh počeli. Prišel bo tisti dan ali ura, ko je na vrsti vaša aktivnost, vi pa boste polovico časa porabili za odločanje, ali želite biti v fitnesu, doma ali zunaj. Zato naredite načrt vadb. 

V začetku meseca označite dneve, ob katerih boste telovadili. S tem boste poskrbeli, da na urniku takrat ne bo nič drugega. Potem načrtujte še vrsto vadbe - naj bo urnik pester. Ni potrebe, da ste ves čas v fitnesu ali izvajate vadbo, šteje tudi tek, kolesarjenje, smučanje in druge aktivnosti, ki jih imate radi. Svetujemo vam, da vsaj en dan posvetite načrtovani kardio vadbi in vadbi moči, ostale dneve pa izkoristite za kaj drugega. Tako boste tudi lažje spremljali napredek in opravljene aktivnosti. 

Bonus video: Urša Milavec o notranjem miru in ravnovesju

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord