Kako ohraniti zdravo vitko postavo v vseh življenjskih obdobjih

Kako ohraniti zdravo vitko postavo v vseh življenjskih obdobjih (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 7. 2016

Najprej morate narediti nekaj – sprijaznite se, da telo ne (z)more enako pri 20 kot pri 50 letih. A če boste le malo pazili, lahko povsem enostavno ohranite zdravje in vitkost v vsakem življenjskem obdobju.

Nekje med 40. in 50. letom vaše telo postane bolj dovzetno za nabiranje nepotrebnih kilogramov. Glavni krivec je presnova, ki ni več tako ekonomična ter lažje sprejema energijo v telesne celice in jo kopiči v obliki maščob. Ravnovesje hormonov, ki uravnavajo tek in porabo kalorij, se poruši.

In prav zato je potreben celovit pristop – od redne telesne aktivnosti do pravilnega prehranjevanja. Le zmanjševanje kalorij na našem jedilniku dolgoročno ne bo prineslo velikih rezultatov. Za vas imamo tri načrte, kako ohraniti lepo postavo pri 30, 40 in pri 50 letih.

30+

Obdobje polno stresa, ko morate loviti ravnotežje med vsemi obveznostmi

Kako do lepe postave?

Prav trideseta so za večino žensk zelo naporna, saj morajo usklajevati kup obveznosti, od kariere do otrok in zasebnega življenja. To pomeni veliko stresa in malo miru. In prav stres je ob maščobah in sladkorju največji razlog za pridobivanje teže.

Kaj narediti? Gibajte se! Saj ni treba, da se lotite neke visoko intenzivne vadbe, ampak spremenite le malenkosti v svojem vsakdanu. Pojdite v službo peš ali s kolesom ali pa parkirajte vsaj malo stran od delovnega mesta. Lahko tudi za dobro jutro naredite nekaj vaj za moč ali jogo. Samo pet minut skakanja čez kolebnico bo močno znižalo količino stresa v vašem življenju.

Najboljša živila

Pravi polnozrnati kruh naše telo nahrani z veliko vitamina B6, ki pomaga pri zmanjševanju stresa. Zelo primerna je zelena zelenjava, na primer blitva, brokoli, zelje in rukola, ki vsebuje veliko magnezija, ki krepi naš imunski sistem. Za zajtrk je pametno jesti jogurt s svežim sadjem ali zelenjavo, jajca ter mlečne izdelke, ki telo oskrbijo z beljakovinami. Za kosilo si privoščite stročnice, ki prinesejo veliko vitamina E.

40+

Zadnji čas, da zmanjšate porcije in začnete trenirati

Kako do lepe postave?

Po štiridesetem letu se na telesu kar pridno začnejo nabirati maščobe. Prav tako se istočasno zmanjšuje mišična masa, upočasni pa se tudi poraba kalorij. To pomeni, da če jemo enako količino hrane ali pa še manj kot v mlajših letih, se bomo – enostavno povedano – redili.

Kaj pomaga? Trenirati morate mišice, in to predvsem z rednimi treningi moči, lahko z lastno težo ali pa z utežmi. Tako boste povečali porabo kalorij ter krepili mišice. Strokovnjaki priporočajo, da vsak dan trenirate vsaj 30 minut. Prav tako svetujejo, da na teden opravite vsaj dva ali tri treninge vadbe za splošno kondicijo – tek, kolesarjenje, plavanje, skakanje čez kolebnico, hitra hoja ...

Najboljša živila

Ribi, kot sta losos ali ostriž, pospešujeta naš metabolizem in vse vemo, da počasen metabolizem in premalo gibanja povzročata, da se redimo. Za zajtrk si mirno privoščite s kalcijem bogato skuto in kravji sir. Lahko jima dodate še aromatična zelišča ter košček polnozrnatega kruha.

Za malico v službi si privoščite pest oreškov, ki so polni beljakovin in koencima Q10, ki je pravzaprav ena od najbolj pomembnih stvari za ženske v štiridesetih. Q10 namreč sodeluje v procesu nastajanja celične energije in pri varovanju organizma pred prostimi radikali, ki so eden izmed glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni.

Preverite 6 pospeševalcev metabolizma

50+

Po burnem hormonskem obdobju telo potrebuje veliko hranilnih snovi, a ne tudi hrane. Kako ujeti ravnotežje

Kako do lepe postave?

Med menopavzo se spreminja slika naših hormonov, ki pravzaprav zmanjšuje izločanje dveh ženskih hormonov – estrogena in progesterona. Prav tako se zmanjša potreba po kalorijah – naj vam za primer povemo samo, da pri petdesetih porabimo kar 400 kalorij dnevno manj kot v dvajsetih. Naše telo pa vseeno potrebuje veliko hranljivih snovi, predvsem vitamina C in železa.

Kako to doseči? Naj bo na vašem krožniku količina zelenjave dvakrat večja od količine testenin in krompirja. Poleg spremembe v prehrani morate trikrat na teden migati najmanj 45 minut. Izberite tek, nordijsko hojo ali kolesarjenje. Izberite nekaj, kar vas bo zabavalo, nikar se ne mučite.

Najboljša živila

Priporoča se perutnina, ki ima malo maščob ter nas pošteno nasiti. Jejte tudi veliko jagodičja, ki telesu prinese veliko hranilnih snovi, še najbolje, da ga kar zjutraj vmešate k ovsenim kosmičem. Za malico si privoščite sončnična semena, ki vsebujejo veliko cinka, ki ščiti vaše hormone in zmanjšuje maščobne zaloge na vaših bokih in okoli trebuha.