Kdo je v fitnesu bolj vzdržljiv, moški ali ženske? Raziskava je pokazala, da ...

Kdo je v fitnesu bolj vzdržljiv, moški ali ženske? Raziskava je pokazala, da ... (foto: Profimedia) Profimedia
18. 10. 2017

Ste še vedno prepričani, da je fitnes prostor, kamor zahajajo samo moški? Potem že kar nekaj časa niste bili tam, saj število ženskih obiskovalk vedno bolj narašča. In skladno s spreminjanjem trendov na plano prihajajo nova spoznanja, pri čemer pa nas je zadnje odkritje, priznamo, precej presenetilo.

Dejstvo je, da je moško telo grajeno drugače kot žensko in je pogosto tudi fizično bolj močno. Zato ni nobeno presenečenje, da lahko moški dvigujejo težje uteži kot ženske.

Vendar pa je nedavna študija, objavljena v Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, prišla do zelo zanimive ugotovitve, ki bi lahko vse skupaj postavila na glavo.

Namreč, raziskovalci so prišli do zaključka, da so ženske tiste, ki so pri treningu z utežmi bolj vzdržljive, ko govorimo o "težkem" treningu oziroma se kasneje utrudijo kot moški ter imajo manj bolečin v mišicah po treningu ("muskelfibra").

Mišice žensk so torej bolj vzdržljive kot mišice moških. Presenečeni?

Raziskovalci so preučevali 8 moških in 9 žensk podobnih let, nivoja aktivnosti in telesne strukture, osredotočili pa so se na mišice zadnjega dela nog (zadnja loža), ki jih uporabljamo pri stanju, hoji in vsakodnevnih opravilih.

Preiskovanci so morali ob senzorju, ki je zaznaval gibanje, upogibati (napenjati) eno nogo 200 krat – tako hitro kot so lahko, med tem ko so raziskovalci beležili aktivnost mišic in hitrost ter moč in navor giba.

Ugotovili so, da so moški bili hitrejši in močnejši le na začetku ter so se hitreje utrudili kot ženske.

Kljub temu da gre za zelo majhno raziskavo, poleg tega pa z njo niso zajeli vseh mišičnih skupin, je eden izmed avtorjev Brian Dalton prepričan v naslednje: "raziskavo bomo zagotovo nadaljevali v prihodnosti, ampak ne bi rekel, da bomo prišli do drugačnih rezultatov. Menim, da smo do zdaj že dovolj primerjali ženske in moške, da lahko trdimo, da so prve veliko bolj vzdržljive. Četudi mislite, da bo moški zagotovo naredil več ponovitev ali pa bo neko vajo naredil hitreje kot ženska, verjemite, na koncu vsakega treninga bo bolj utrujen kot ona."

Preberite še: Nasveti, kako boste čim dlje ostali zdravi ali pa Najpogostejši strahovi, ki vas prevzamejo v fitnesu in kako se jih znebiti.

Priporočamo tudi: 5 vaj, ki krepijo mišice jedra in preprečujejo bolečine v križu.

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri