Prepričanja, zaradi katerih se ne spravite v formo

Prepričanja, zaradi katerih se ne spravite v formo (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2016

Ti stavki vas vedno znova omejujejo pri tem, da bi se pognali v akcijo in naredili nekaj odličnega za svoje telo! Čas je, da jih črtate iz svojega besednjaka, ker enostavno ne držijo. 

Zagotovo se zavedate, da je športna aktivnost dobra za vaše telo in zdravje, a se kljub temu v vaše misli vsakič, ko je treba oditi v telovadnico, prikrade kateri od priročnih izgovorov ... za nas ne obstajajo, ker so lahko škodljivi za vašo prihodnost!

Izgovor št. 1: Prestar/a sem.

Nihče ni prestar, da bi se začel ukvarjati z rekreacijo. Najboljši način, da se hitro postarate, je celodnevno lenarjenje in izogibanje aktivnostim. Rekreacija pa lahko ublaži znake staranja in starost v vaši glavi premakne na pozneje. Posvetujte se z zdravnikom in začnite počasi ter ohranite mladost s športom!

Preberite: Kako ohraniti zdravo vitko postavo v vseh življenjskih obdobjih

Izgovor št. 2: Hitro se naveličam.

Ob toliko različnih oblikah vadbe vam ne more postati dolgčas. Dokler ne najdete tiste prave, ki vam bo pisana na kožo, raziskujte nove oblike in jih med seboj kombinirajte.

Privoščite si malo teka in kakšno uro aerobike med tednom, kolesarski izlet v soboto in nedeljski pohod v gore, konec tedna pa zaključite s plesnim tečajem. Za tiste bolj tekmovalne pa so vedno na voljo skupinski športi z žogo, tenis ali badminton. Možnosti je neskončno, kombinacij pa še več!

Izgovor št. 3: Najprej moram shujšati.

Ravno aktivnost je najboljši pripomoček pri odpravljanju odvečne teže, zato vas bo takšen izgovor potisnil kar nekaj korakov stran od zastavljenega cilja. Če se boste lotili hujšanja brez aktivnosti, bosta vaše telo in duša prikrajšana za užitek ob jedi, pa tudi motivacija vas bo hitro minila.

Če vam je neprijetno v športnem centru, začnite doma. Enako velja za ljudi, ki segajo v drugo skrajnost. Če ste suhi, to še ne pomeni, da ste fit! Zato telovadite tako kot vsi.

Preberite: Ali vaš dom redi? Spremenite teh nekaj malenkosti!

Izgovor št. 4: Nimam denarja.

Rekreacija je lahko tudi brezplačna. Kdo pa pravi, da se morate vpisati v elitni fitnes center? Saj imate vendarle osnovno orodje vedno pri sebi – noge! Uporabite jih! Hoja je najcenejši način gibanja, pa še primerna je za vsakogar.

Lahko pa kar zdaj poskusite naš 60-dnevni izziv: Video vadnica

Izgovor št. 5: Nimam časa.

Najpogostejši in najbolj oguljen izgovor ne deluje več. Če si resnično želite spremembe, si boste čas vzeli – zase in za svoje zdravje! Tudi če imate natrpan urnik. Privoščite si telovadbo pred službo ali po njej, lahko pa namesto dvigala koristite stopnice. Možnosti je nešteto, le če jih želite videti!

Izgovor št. 6: Sem preveč utrujena.

Utrujenost je velikokrat posledica neaktivnosti. Zaradi gibanja boste imeli več energije in boste lahko veliko bolje izkoristili vse, kar vam življenje ponuja. Da se ne bi pojavila utrujenost zaradi pretiravanja, začnite počasi – na začetku naj bodo intervali aktivnosti krajši, nato pa jih podaljšujte. Opazili boste, kako vaša energija in moč naraščata.

Izgovor št. 7: Zaradi poškodbe ne morem.

Športni programi so danes že tako prilagodljivi, da nudijo vrsto različnih vaj tudi za ljudi, ki okrevajo po poškodbah. Sicer pa je po poškodbi priporočljivo utrditi mišice, da se poškodba ne bi ponovila.

Izgovor št. 8: Poleti mi je vroče, pozimi pa me zebe.

Takšni izgovori nimajo trdne osnove, saj je na primer poletno jutro ravno prav sveže za trening, večer pa primeren za aktiven sprehod. Pozimi imate nešteto možnosti za aktivnosti v dvoranah, na prostem pa boste varni v toplih oblačilih.

Nasvet: Nehajte iskati izgovore in začnite živeti zdravo in aktivno življenje, ker je telo samo vaše! Ponudite mu samo najboljše – gibanje, zdravo prehrano in počitek.

Preberite tudi Optimizma se lahko priučimo tudi kasneje v življenju.