Je res, da je prehrana 80 % in vadba samo 20 %? Odgovarja osebna trenerka

Je res, da je prehrana 80 % in vadba samo 20 %? Odgovarja osebna trenerka (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2022

Ste že kdaj slišali za to "pravilo"? Preverite, če resnično drži.

V fitnes svetu pogosto velja prepričanje, da "je prehrana 80 %, vadba pa samo 20 %". Ravno o tem prepričanju je na svojem Instagram profilu nedavno spregovorila znana osebna trenerka Nuša Gnezda.

"Vedno, ko vidim ta procent, v meni nastane en tak mini tornado. Razlog, da me malo jezi, je, ker ne zagotavlja konteksta; govorimo o telesni sestavi, duševnem zdravju, fizičnem zdravju, moči?" se v svoji objavi.

Obenem pa poudarja, da je, ne glede na kontekst, pomembno oboje. "Po mojem mnenju je telesna vadba TAKO pomembna kot prehrana, ker lahko močno vpliva na področja, na katera preprosto "uživanje več zelenjave in proteinov“ NE more."

Nuša opozarja tudi, da je zdrav življenjski slog nasploh kompleksen in da je veliko širši od zgolj prehrane.

"Je tvoj cilj samo shujšati? Mislim, da že vsi poznamo besedo energijski deficit. (Ker kriči ven povsod). In potem, ko izgubiš tistih 5/10/ 40 kg s prehrano? Misliš, da boš v redu? Misliš, da bo to to? Žal te moram globoko razočarati. Ne bo.

Stvari, kot so gostota kosti, dobro delujoč limfni sistem, odsotnost bolečin v sklepih, razvoj močne postave, ki je seksi in funkcionalna, sposobnost loviti svoje otroke, teči po stopnicah, nositi lastno prtljago, vrečke iz trgovine v eni roki in otroka v drugi, motivacija za prenehanje kajenja... Res bi lahko dolgo nakladala v tem tonu, vendar se mi zdi, da razumeš bistvo.

Vadba je ENAKO POMEMBNA ZA TELESNO SESTAVO, DUŠEVNO, FIZIČNO IN ČUSTVENO ZDRAVJE – tako kot tudi prehrana.

Na enak način, kot s treningom ne moremo izničiti nezdrave prehrane, ne moremo razveljaviti let izogibanja vadbi samo s prehhrano," zaključuje Nuša.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by •FITMAMI• (@nusa_gnezda)

Ali veste, da je Nuša bila tudi gostja v Aktivni podkastu? Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: