Nekaj aktivnih minut je bolje kot nič: “mini vadbe” za dni, ko ste preveč zaposleni

Nekaj aktivnih minut je bolje kot nič: “mini vadbe” za dni, ko ste preveč zaposleni (foto: profimediaplan) profimediaplan
18. 9. 2019

Pridejo dnevi, ko morate eno- ali več urne treninge odpovedati, ker se je nabralo preveč dela, da bi jih opravili. Vseeno tega ne počnite prepogosto. Za tiste slučaje pa imamo za vas “mini vadbe”, ki bodo vseeno spodbudile srčni utrip in zahtevale nekaj znojnih kapljic. 

PLEZALEC MED REKLAMAMI

Zagotovo imate svoj najljubši televizijski šov, ali pa si radi ogledate večerni film. Med oglasi ne preklopite programa, ampak se spravite s kavča na tla in naredite plezalca. 

Pri vaji je v ospredju zgornji del telesa, kar morate občutiti, ko naredite nekaj ponovitev. Z gotovostjo lahko rečemo, da plezalca verjetno ne izvajate pravilno, če bi ga lahko delali ure in ure. 

Pravilno izveden plezalec zgleda tako: 

 • Hrbet mora biti raven, kar lahko dosežete z obratom medenice.

 • Dlani morajo biti natanko pod rameni. 

 •  S kolenom morate seči do komolca in nikakor dale v stran, saj boste s tem kršili naslednjo pomembno točko.

 • Boki morajo biti ves čas NA MIRU.

10 POČEPOV V KOPALNICI

Vsakokrat, ko morate na stranišče, po tem naredite 10 počepov (lahko tudi sklec). To je sicer osnovna vaja. ki ste jo izvajali že neštetokrat, a se vseeno spomnimo, kako narediti pravilen počep: 

 • Iz stoječega položaja se z ravnim hrbtom spustite navzdol.
   
 • Težo prenesite predvsem na pete in zadnjico, da kolena ne sežejo čez prste na nogah.
   
 • Pogled usmerite pred seboj, da bodo ramena in vrat poravnani.

 Čez dan se bo nabralo kar nekaj počepov, vi pa ne boste imeli tako slabe vesti, ker ste morali izpustiti trening. 

PLANK ZA VSAKO SKODELICO KAVE

Ali za drugo razvado, če ne pijete kave, na primer za košček čokolade. Ker je plank vaja na čas, si glede na svoje sposobnosti zadajte, koliko sekund planka boste naredili za vsako skodelico kave. 

Čas omejite tako, da boste med celotnim izvajanjem imeli nadzor nad telesom, drugače vaja ne bo učinkovita. 

Plank izvedete tako: 

 • Postavite se na podlahti, komolci naj počivajo na tleh.

 • Komolci so natančno pod rameni.

 • Telo je v ravni liniji od glave do pet in trebušne mišice so napete. Pazite, da ne dvignete zadnjice ali ne usločite hrbta.

SEDENJE OB STENI OB DOLOČENI BESEDI

Vaja je priporočljiva, kadar se želite na primer odvaditi preklinjanja in tudi kot bolj zabavna, ko s prijatelji omenite določite besedo. Lahko pa jo naredite tudi med gledanjem nadaljevanke in izberete izraz, ki se tam večkrat pojavi. 

Če niste vajeni sedenja ob steni, začnite z 20 sekundami za vsako besedo. Ko boste ugotovili, koliko zmorete, lahko čas povečate ali zmanjšate. Pazite le na to, da rok ne boste naslanjali na kolena in da se bo hrbet vedno dotikal stene. 

Vseeno ne priporočamo rednega izpuščanja treningov, a če se tu in tam to vseeno zgodi, lahko težavo rešite z zgornjimi vajami. Uporabite pa jih tudi kar tako za zabavo in popestritev, saj v dan vnesejo več gibanja in pripomorejo k boljšemu športnemu nastopu. 

Prispevek pripravila: A. H.