Tako boste v fitnesu (še) bolj produktivni

Tako boste v fitnesu (še) bolj produktivni (foto: profimedia) profimedia
13. 11. 2019

Ko se odpravite v telovadnico, se potrudite, da čas kar najbolje izkoristite, saj ga verjetno nimate na pretek. In ne, ne bomo delili nasvetov o puščanju telefona v omarici, saj to zagotovo že počnete. 

V telovadnico ne hodite kar tako, ker doma nimate kaj početi, zakaj bi torej potrebovali nasvete, kako tam biti produktiven? Morda se vam zdi, da čas že sedaj izkoristite najbolje, vseeno pa preverite nekaj trikov, ki lahko trening naredijo še učinkovitejši. Prav bodo še posebej prišli tistim, ki se v fitnesu še ne znajdejo dobro. 

Natanko vedite, kam morate iti

Če ste v telovadnici bili le nekajkrat, si pred ali po treningu vzemite čas, da pregledate, kje je zložena katera oprema. Ko boste vsaj približno vedeli, kam se morate napotiti po uteži in kje je naprava za vaje na spodnjem delu telesa, bo vadba tekla bolj tekoče in zagotovo vam bo ostalo nekaj minut več za dodaten set vaj. 

Vaje sestavite doma

V nekaterih situacijah s spontanostjo ni nič narobe, v fitnesu pa stvari raje ne prepuščajte naključju. Ne ozirajte se naokrog, da bi dobili navdih za naslednjo vajo, ampak že doma pripravite seznam, ki mu boste sledili. 

Za ideje lahko pobrskate tudi v spletu, vendar se predhodno prepričajte, da so vaje primerne za vas in kako se pravilno izvajajo. 

Hidrirajte se

Z odmori za vodo ne boste preprečili le dehidracije, tako se borite tudi proti utrujenosti in pridobite boljšo vzdržljivost. Zato ne podaljšujte vadbe na račun odrekanja prostih minut za požirek vode, saj si lahko nakopljete veliko škode. Poskrbite, da že na vadbo pridete dovolj hidrirani. 

Ugotovite, koliko časa pred treningom morate jesti

Pri tem poslušajte svoje telo, saj je od vsakega posameznika odvisno, kako lažje telovadi. Nekateri potrebujejo več premora med obrokom in vadbo, drugi manj, odvisno pa je tudi od tega, kaj pojeste. Pripravite manjše prigrizke, če vas zagrabi lakota tik pred treningom in ne želite telovaditi s polnim želodcem. 

Naredite super-sete

Občasno si privoščite intenzivnejši in zato krajši trening, po katerem bodo mišice v pogonu še dolgo po tem, ko končate. Zapored naredite 2 seta vaj, ki aktivirajo enak del telesa na primer noge. Šele potem si privoščite odmor in nadaljujte z dvema setoma vaj za trup. 

Tu pa imate primere visoko intenzivnih treningov: 

Izberite skupinsko vadbo

Če v telovadnico vedno hodite sami, začinite stvari s skupinsko vadbo. Preprečite, da bi obtičali na določeni ravni fizične pripravljenosti, ker nimate idej, kaj še lahko počnete. Bonus skupinskih vadb je tudi dobra družba podobno mislečih ljudi in trener, ki ga lahko vprašate karkoli in nadzoruje izvajanje vaj. Morda odkrijete kaj novega, kar vam bo ustrezalo bolj kot dosedanja vrsta treninga. 

Pripravila: A. H.