To so najbolj umazane in gnusne stvari na fitnesu 🤢 (eno od njih prinesete s seboj)

To so najbolj umazane in gnusne stvari na fitnesu 🤢 (eno od njih prinesete s seboj) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2022

Če hodite v fitnes, potem morate vedeti, kateri deli telovadnice so najbolj umazani. Hoteli si boste kupiti razkužilo ...

Čeprav v fitnesih veljajo nekatera pravila in jih počistijo, obstajajo nekatera mesta, ki so še posebej umazana in vam lahko celo nakopljejo zdravstvene težave. Vedeti morate, pri uporabi česa morate biti previdni. 

Sebi in drugim boste naredili veliko uslugo, če počistite za sabo po uporabi fitnesa in za seboj pustite čim manj sledi. Najbolj gnusno v celem fitnesu pa je naslednje: 

Vaša steklenica za vodo

Si vodo raje prinesete s seboj, ker se zavedate, da pitnik na fitnesu ni ravno dobra ideja? No, tudi vaša steklenica ni popolnoma čista. 

Ko telovadite, se prepotite in dotikate površin, na katerih se zbirajo bakterije. S takšnimi rokami odprete steklenico in na ozek del, s katerega pijete, prenesete vse, kar imate na njih. Potem se dotaknete ust in ... sami lahko ugibate, kaj se zgodi. 

Izberite steklenico za večkratno uporabo, pri kateri se boste dotaknili le zamaška. Kljub temu jo večkrat operite od zunaj in od znotraj, vodo pa natočite doma. 

Proste uteži

Na prostih utežeh naj bi bilo veliko več bakterij kot na straniščni školjki, pravijo nekateri podatki. To ni nikakršno presenečenje, saj so največkrat uporabljen pripomoček v fitnesu. In če smo povsem iskreni: kdaj ste nazadnje videli koga, ki je po uporabi obrisal uteži in jih očistil? Večina jih le vrne na svoje mesto, kjer jih prime naslednji prepoteni telovadec. 

Uteži, ki imajo ravne ploskve, so odlično mesto za zbiranje bakterij in virusov. 

Naprave za kardio vadbo

Če ste prišli na fitnes malce odkolesariti ali odteči kakšen kilometer, vam priporočamo, da to naredite zunaj, če se le da. Na fitnesu si lahko namreč pritečete kašno bolezen. Naprave sicer očistijo, a ponekod ne po vsaki uporabi. 

Tudi če napravo očistijo, ne morete odstraniti vseh bakterij, ki so se nabrale v mehkih oblogah na držalu za roke ali na sedežu. Velikokrat pozabijo očistiti ekrane, ki merijo utrip in štejejo vaše kilometre, pa kakšen gumb za prilagajanje hitrosti ... Vsaj na hitro obrišite napravo, ki jo želite uporabiti. 

Zatič za premikanje teže uteži

Ko si prilagodite težo na določenih napravah, se dotaknete zatiča, ki se ga je pred vami dotaknilo že mnogo prepotenih rok, in to le v tem dnevu. Pri čiščenju telovadnice se takšni majhni pripomočki hitro spregledajo in lahko ostanejo neočiščeni več dni ali tednov. 

Ko nastavite težo, se ne dotikajte obraza, po vaji pa operite roke. To velja za vse naprave in uteži. 

Podloge za tla

Čeprav se zdi precej praktično, da imate podlogo na voljo v fitnesu in je ne rabite nositi sabo, se je vseeno vredno potruditi in prinesti svojo. V tem mehkem materialu se zadržuje mnogo bakterij, zato lahko doma ugotovite, da imate kakšen izpuščaj ali druge infekcije, lahko celo zbolite. 

Prinesite svojo podlago in jo redno čistite! 

Viri: fitrated.com, active.com