V teh primerih ne bi smeli telovaditi!

V teh primerih ne bi smeli telovaditi! (foto: Profimedia) Profimedia
25. 8. 2023

Če ste ravno danes opazili kaj od naslednjega👇, bi morali vadbo izpustiti. 

Ste eden tistih, ki vadbo vpiše v svoj koledar in je ne izpušča ter jo jemlje enako pomembno kot kakšen službeni seestanek? Odlično! Tako preprečite, da bi vadbo izpuščali zaradi izgovorov, kot so, da nimate časa, se vam ne ljubi in podobno. Vendar se morate kljub temu zavedati, kdaj z gibanjem škodujete zdravju in bi morali vadbo izpustiti. 

Kdaj zares ne bi smeli telovaditi? 

Ob zelo stresnih dogodkih

Drži, da gibanje sprošča stres in prav je, da zato telovadite redno, saj boste precej lažje obvladovali službo in vse obveznosti, ki jih imate. V trenutkih, ki so najbolj stresni (in običajno jih ni veliko), pa bi se morali vadbi odpovedati. Verjetno vam takrat ne bo padlo niti na misel, da bi odšli v telovadnico ali na tek - ne imejte slabe vesti, telo takrat potrebuje predvsem počitek. 

Najbolj stresni dogodki v življenju (ali krajša obdobja) telo zelo obremenijo, zato ne potrebuje dodatnega stresa, ki ga povzroči vadba, saj že tako ali tako težje funkcionira. Srčni utrip je pospešen, ne nujne funkcije so onemogočene in telo je v stanju "beži ali bori se". Zato si boste največjo uslugo naredili, če se dobro naspite in spočijete ter umirite. 

Primanjkuje vam spanca

Če sta hrana in gibanje za vas precej pomembna, mora biti na seznamu tudi spanje. Dokler ne uvedete rednega spalnega ritma (vstajanje in odhajanje v posteljo ob isti uri), boste čutili veliko izčrpanost tudi po manj intenzivni vadbi. Poleg tega od sebe ne boste morali dati toliko moči, kot bi lahko in vadbe bodo manj učinkovite. 

Neprespani se boste tudi prej poškodovali, zato na dneve, ko ste zehate že od zgodnjega jutra pa vse do popoldneva, raje ne telovadite. 

Imate pekoč občutek v mišicah

Ja, imeli ste ga že velikokrat, če redno telovadite. In običajno mine v nekaj urah, ali naslednji dan. Kadar imate na sporedu vadbo in se prebudite v bolečinah, si boste nakopali še več škode. To se velikokrat zgodi, ko vaša vadba postane intenzivnejša, ali začnete s svojo rutino gibanja po dolgem času. Takrat ni čas, da "stisnete zobe" in se prebijete skozi bolečino, pač pa da začnete počasi in vmes dovolj počivate. 

Pravkar ste bili na večjem dogodku

Ste odtekli maraton ali bili na kakšnem drugem športnem dogodku? Odlično! Zaslužite si počitek in to brez slabe vesti. Naj bo ta čas namenjen okrevanju, raztezanju in kakšni blažji vadbi za umiritev. Za intenzivnejšo vadbo bo čas kasneje. 

Imate vročino

Povsem preprosto je: ob povečani telesni temperaturi, ostanite doma. Vročina pomeni, da se telo bori proti določeni bolezni, zato takrat ni primeren trenutek, da bi se izpostavljali fizičnemu stresu. Tako boste proces prebolevanja in okrevanja po bolezni zakasnili. 

Z vročino je telesna temperatura že tako (pre)visoka, z gibanjem pa boste temperaturo še povišali. 

Ste že prisluhnili novemu podkastu z Borutom Pahorjem? 

Spoznajte izjemnega Slovenca, ki spreminja prostor, v katerem živimo: