Preprost in učinkovit način, kako izgubiti kilograme (in se ne zrediti nazaj!)

Preprost in učinkovit način, kako izgubiti kilograme (in se ne zrediti nazaj!) (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2020 Promocijsko sporočilo

Ter ponesti svojo samozavest v višave.

Vam je epidemija pokvarila vadbene načrte? Brez skrbi, saj se vedno najde način za vadbo – fitnes si namreč lahko postavite kar doma.

Pogrešate telovadbo, pa nimate možnosti rednega obiskovanja fitnes centra? Za zdravo telo in ustrezno telesno pripravljenost lahko poskrbite tudi v udobju lastnega doma. Če ste fitnes navdušenec, pa se zaradi prezaposlenosti, oddaljenosti ali omejevanja socialnih stikov ne morete udeležiti vadb, potem vam priporočamo, da si omislite domačo telovadnico. Potrebujete le kakšno fitnes napravo, nekaj uteži ter podlogo za vadbo, in že imate pravi domači fitnes!

Zakaj je fitnes tako koristen za naše zdravje?

Ni skrivnost, da je pomemben del zdravega načina življenja nedvomno redna telesna aktivnost

Fitnes vadba pa prinaša še mnoge druge koristi, kot so upočasnjeno staranje organizma, krepitev imunskega sistema, razstrupljanje telesa ter spodbujanje nastanka novih možganskih celic

Prednosti domačega fitnesa

Vzpostavitev domačega fitnesa je morda na začetku nekoliko naporna in zahteva časovno ter denarno investicijo, vendar dolgoročno prinaša številne prednosti, kot so:

·         Pozabite na čakanje v vrsti za določeno napravo – doma je namreč vsa fitnes oprema namenjena zgolj vam!

·         Poslovite se od vsakodnevnega tovorjenja torbe s športnimi oblačili, dodatnim spodnjim perilom, gelom za prhanje, vodo itd. – doma imate vse to na dosegu roke!

·         Prihranili boste čas, ki bi ga sicer porabili za prevoz od doma do fitnes centra ter nazaj – le pomislite, na koliko načinov lahko izkoristite prihranjeni čas!

·         Ker so vse naprave vaše, natančno veste, kdo jih je poleg vas uporabljal in kako je poskrbljeno za njihovo čistočo in vzdrževanje.

Kako izbrati pravi prostor za domači fitnes?

Preden se odpravite po nakupih fitnes opreme, pa razmislite, kateri prostor v vašem domačem okolju je najprimernejši za predelavo v mali domači fitnes center. Prostor naj ne bo premajhen, saj potrebujete tudi dovolj prostora za izvedbo osnovnih ogrevalnih vaj, joge ali pa intenzivnih poskokov pri vadbi HIIT. 

 Če nimate na voljo dodatne sobe ali pisarne, ki bi jo lahko uporabili za ta namen, zadošča že neizkoriščen košček stanovanja, v toplejših poletnih dneh morda terasa, lahko pa neizkoriščeno podstrešje ali klet preuredite v pravi domači fitnes studio – v tem primeru vas bodo prijatelji celo prosili, ali lahko telovadijo pri vas! 

Promocijsko gradivo

Če nimate na razpolago veliko prostora, potem se najbrž pojavi vprašanje – kam pospraviti vso fitnes opremo po vadbi? Manjše fitnes pripomočke, kot so uteži, kolebnica ali elastika za vadbo, enostavno shranite v omaro ali pa na primer pod posteljo. Za večje fitnes naprave, kot je tekalna steza ali sobno kolo, pa najdite neizkoriščen kotiček dnevne sobe, saj vas tako oprema ne bo motila pri vsakdanjem življenju. 

Fitnes oprema in naprave

Nakup celotne fitnes opreme lahko na začetku predstavlja preveliko obvezo, sploh če menite, da boste v prihodnosti svoj fitnes center z veseljem obiskovali. Vseeno pa vam priporočamo nakup osnovnih, »zimzelenih« fitnes naprav, s katerimi boste lahko okrepili vsako mišico telesa. Za začetek zadoščajo že podloga za vadbo, uteži ter sobno kolo, čez čas pa lahko svojo zbirko razširite. 

Tekalna steza

Tekalna steza je vrhunska vadbena naprava za zimo in jesen, saj nam takrat vreme ne omogoča teka v naravi, bodisi zaradi dežja bodisi zaradi prenizkih temperatur. Hervis vam ponuja različne tekalne steze, od cenovno ugodnejših klasičnih tekalnih stez pa vse do tekalnih stez brez držala na daljinsko upravljanje. 

Sobno kolo

Sobno kolo je popolno za začetek, saj je preprosto učinkovito in pozitivno vpliva na telo ter počutje. Sobna kolesa so izjemno enostavna za uporabo, kar je v sodobnem svetu napredne tehnologije včasih pravo olajšanje. Za njihovo uporabo namreč ne potrebujete nobene posebne opreme ali predznanja. Vabljivo, kajne?

Uteži

Če želite pridobiti moč, potem so uteži obvezen del vaše domače fitnes opreme. Niso le izvrsten pripomoček za krepitev mišic, ampak pomagajo tudi pri srčno-žilnih in gibčnostih vajah. Poleg uteži razmislite tudi o nakupu stojala za uteži.

Veslaška naprava

Veslaška naprava ne zahteva velikega fizičnega napora in je zato primerna za vsakogar, tudi za ljudi s srčno-žilnimi obolenji. Če želite izgubiti odvečne kilograme ali okrepiti mišice ter povečati vsesplošno vzdržljivost telesa, potem vsekakor razmislite o tovrstni napravi. 

Veslaška naprava je primerna tudi za tiste, ki zaradi določene bolezni ne morejo izvajati visokointenzivnih telesnih aktivnosti.

Promocijsko gradivo
Fitnes klop

Ključni del vsakega fitnes centra in domače telovadnice je vsekakor vadbena klop ali bench klop, ki je najboljša investicija pri nakupu fitnes opreme za vaše domače okolje. Vadbene klopi so vsestranske, zavzamejo malo prostora ter jih lahko z malo truda premikamo po prostoru, hkrati pa so enostavne za montažo ter cenovno ugodne. 

Eliptični trenažer

Eliptični trenažer je naprava, na katero ste po navadi v fitnesu najdlje čakali v vrsti, saj gre za enega najbolj priljubljenih delov fitnes opreme. Le po nekaj tednih redne vadbe na eliptičnem trenažerju boste opazili večjo telesno vzdržljivost. Tovrstna naprava je zasnovana z upoštevanjem naše telesne konstrukcije, zato boste precej manj obremenjevali sklepe kot pa recimo pri hitri hoji.

Zdaj pa hitro na trening!

Ko uspešno namestite svoj prvi domači fitnes, hitro skočite v najljubša vadbena oblačila ter preizkusite prvo napravo. Povabite tudi prijatelje in tako drug drugega motivirajte za napredek, hkrati pa se lahko tudi opozarjate na vnos zadostne količine vode v telo ter na pravilno dihanje med izvajanjem vaj

Foto: promocijsko gradivo in profimedia