16-minutni trening za celo telo (ki ga lahko izvajajo tudi začetniki)

16-minutni trening za celo telo (ki ga lahko izvajajo tudi začetniki) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2019

Brez nepotrebnega kompliciranja ali posebne opreme – le 4 klasične, toda učinkovite vaje, ki jih boste brez težav vključili v vadbeno rutino in trening naredili tudi doma.

16-minutni trening vključuje:
  • sklece,
  • počep,
  • desko na komolcih in
  • preskakovanje kolebnice.

Z vajami boste krepili tako zgornji in spodnji del telesa kot tudi jedro, hkrati pa trening vključuje tudi kardio, s čimer boste poskrbeli za boljšo vzdržljivost – vse sestavine za učinkovit trening torej. Če nimate kolebnice, poskakujte na mestu brez te.

Pripravite uro

Naredite 4 kroge, vsak traja 4 minute in za vsako vajo porabite eno minuto.

0-60 sekund: naredite 15 sklec, nato počivajte, dokler se ne izteče čas. Ko ura odšteje 60 sekund, nadaljujte z naslednjo vajo.

1-2 minuti: naredite 15 počepov, nato počivajte dokler se ne izteče čas.

2-3 minute: 30 sekund držite desko na komolcih. Nato sledi počitek, dokler se ne izteče čas.

3-4 minute: 30 sekund preskakujte kolebnico. Počivajte.

Ponovite še trikrat.

Nasvet

Če ste bolje pripravljeni, vam 15 sklec in počepov v minuti verjetno ne bo predstavljalo posebnega izziva. Vključite lahko več ponovitev oz. podaljšate čas ali pri treningu uporabite uteži. Vaje lahko tudi prilagodite: pri deski, na primer, dvignite levo roko in desno nogo in nato zamenjajte, počep izvajajte z utežmi ali na eni nogi ... Vam je še prelahko? Prebrskajte med našimi preostalimi treningi v rubriki Fitnes.

Če ste popolni začetnik, začnite z manj ponovitvami. 8 do 10 oz. 20 sekund za vajo deska in preskakovanje kolebnice. Namesto kolebnice lahko tudi stopate na klop.

Poskusite tudi: 5-minutni kardio trening za trebušne mišice (video)