Joga na letalu

22. 2. 2007

Poživite krvni obtok in se sprostite tudi na letalskem sedežu. Ko se vas na dolgem potovanju nad oblaki poloti nemir, začutite zakrčenost in bolečine v mišicah, pozabite na slabo voljo. Predlagamo vam nekaj preprostih vaj, ki bodo težave v hipu odpravile, motile pa ne boste nikogar.

Raztezanje rok nad glavo

Udobno se namestite na celotno površino sedeža. Stopala so plosko na tleh, v širini ramen, hrbet, vrat in glava so v ravni liniji. Prepletite prste rok in dvignite roki nad glavo. Pazite, da pri tem ne dvignete ramen; skupaj s hrbtom naj bodo sproščena. Občutite razteg telesa od pasu do konice prstov, dihajte enakomerno. Naredite tri globoke vdihe in izdihe, nato se sproščeno vrnite v začetni položaj.

  • Učinek: razteza, poživlja in sprošča zgornji del telesa, povečuje gibljivost mišic rok.

Mačka

Dlani počivajo na stegnih, hrbet je raven, toda sproščen. Sprostite tudi vrat, ramena in roke. Ob vdihu drsite z rokami proti telesu in pri tem občutite raztezanje hrbtnih in ramenskih mišic. Ob izdihu se počasi sklonite naprej, dlani spuščajte proti kolenom. Položaj zadržite pet sekund, nato se dvignite. Ponovite dvakrat.

  • Učinek: razgibava hrbet, poživlja krvni obtok in pospešuje prebavo.

Dvigovanje telesa sede

Zravnajte hrbet in prekrižajte levo nogo čez desno. Z dlanmi se primite za naslonjalo za roke in se dvignite. V tem položaju ostanite nekaj časa, globoko dihajte in občutite raztezanje mišic rok ter vseh mišic vzdolž hrbtenice. Nato se spustite na sedež, zamenjajte nogi in vajo ponovite. Naredite tri serije.

  • Učinek: lajša bolečine v hrbtenici, krepi mišice rok in ramen, poglablja dihanje.

vir: Cosmopolitan

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri