Raztezanje za boljšo gibljivost - 4 vaje, ki bi morale biti na vašem seznamu

Raztezanje za boljšo gibljivost - 4 vaje, ki bi morale biti na vašem seznamu (foto: profimedia) profimedia
2. 8. 2018

Tudi kadar na sporedu nimate treninga, si vzemite čas za nekaj razteznih vaj, s katerimi boste razbremenili mišice od včerajšnjega napora oziroma se razgibali od večurnega sedenja. 

Vaje naredite zjutraj, kadar bi se radi prebudili in dan začeli polni energije, v pisarni, ko ne morete več sedeti pri miru, po treningu ali naslednji dan. Ker vedno pridejo prav, jih obvezno vključite v svoj seznam vaj za raztezanje. 

PRETEG 

preteg

Vaja spominja na jutranje pretegovanje, po katerem kliče telo. Tudi čez dan ga večkrat naredite namerno. Postavite se z nogami trdno na tla in sklenite roke nad glavo. Dvignite jih visoko proti stropu oziroma nebu in občutite raztezanje v ramenih in zgornjem delu hrbta. 

PREDKLON

predklon

Naredite ga tako, kot vam dopušča gibljivost. Začnite z rahlo pokrčenimi koleni in se počasi spustite proti tlom. Ni nujno, da se jih dotaknete, sezite pa tako globoko, kot morete. Če ste dovolj gibčni, kolena zravnajte in poskusite narediti predklon tudi tako. 

POKRČENA NOGA

noga

Ker običajno sedimo s prekrižanimi nogami, vam bo vaja dobro dela. Tudi med sedenjem pa se trudite, da bodo noge dokaj zravnane. 

Eno nogo pokrčite in jo z rokami primite za stopalo. Za ravnotežje iztegnite eno roko ali se primite stola. Kolena naj bodo čisto skupaj, položaj pa zadržite vsaj 15 sekund. 

IZPADNI KORAK

izpadni korak

Začnite z izpadni korakom v stran (kot na sliki) in pri tem pazite, da pokrčeno koleno ne bo seglo čez prste na nogi. Hrbet naj bo raven. Naredite 5 "zibljajev", nato ponovite z drugo nogo. 

Nadaljujte z izpadnim korakom naprej in ponovite postopek.