Trening za moč in vzdržljivost - 4 top vaje

Trening za moč in vzdržljivost - 4 top vaje (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2018

V 30 sekundah iztisnite iz sebe čim več ponovitev. Tako boste preizkusili tudi svojo vzdržljivost.

Začnite s tremi serijami mrtvih dvigov s potiskom nad glavo, med katerimi si vzemite 30-sekundni počitek.

Nato se lotite naslednjih treh vaj, toda pozor: pri vsaki izmed njih izvedite čim več ponovitev, pravilnih ponovitev (!), temu pa naj spet sledi 30-sekundni odmor.

Po končani tretji vaji naredite še eno ali dve seriji.

Vaje, ki jih boste izvajali

1. Mrtvi dvig nad glavo

V iztegnjenih rokah držite ročke na sprednjem delu stegen, kolena pri tem rahlo upognite. Eksplozivno poskočite in pri doskoku ročke naložite na prsi. Temu naj sledi potisk nad glavo. Ročke nato počasi spustite v izhodiščni položaj.

Naredite od 8 do 10 ponovitev.

2. Veslanje v počepu

Na spodnji škripec si namestite dvojno ročko in jo pograbite z iztegnjenimi rokami. Spustite se v počep, tako da so stegna vzporedno s tlemi. Nato dvignite trup, hkrati pa ročko privlecite proti prsim. Roke zatem spustite v začetni položaj.

Trenirate doma? Vajo izvajajte z ročkami.

3. Vojaški poskoki z ročkami

Postavite se v stabilen položaj, medtem ko v dlaneh ob telesu držite par ročk. Spustite se v čep, tako da se z ročkami dotaknete tal, in nato od­­­­skočite v položaj za sklece.

Naredite skleco, v posko­­­­­ku pa stopala privlecite nazaj v čepeč položaj. Sledi naj odločen poskok navzgor, nato pa mehko doskočite.

4. Pometač tal

Ulezite se na hrbet, medtem ko nad prsmi v iztegnjenih rokah držite par ročk. Dvignite iztegnjene noge, nato jih počasi spustite v levo stran.

Preden se dotaknete tal, noge dvig­­­­nite, zatem pa enako ponovite v desno stran. Noge nato spustite v središčni položaj, čemur naj sledi dvig trupa.

Roke naj bodo pri tem iztegnjene nad glavo.

Foto: profimedia.si, ilustracije: Kagan McLeod in Ariel McMillion