Zakaj ne maram "komplimenta": Videti si, kot da nisi rodila

Zakaj ne maram "komplimenta": Videti si, kot da nisi rodila (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2015

Fitnes trenerka za ženske Nuša Gnezda je na Facebooku objavila zapis, v katerem je zelo iskreno povedala, zakaj je takšen komentar tudi za ženske, ki so po porodu videti zelo fit, neprimeren.

Saj poznaš frazo » saj si videti, kot da sploh nisi rodila«

Zagotovo si jo že slišala ali jo želela slišati, ali pa si jo ti namenila kakšni mamici. Takšen kompliment je kar pogost v naši družbi. Komplimente si dajemo na podlagi tega, kakšno telo ima nekdo po porodu.

Razumem, da hočemo mamici vzbuditi dober občutek, ko ji rečemo kaj takega. AMPAK bolj čudnega stavka ne poznam. Kaj sploh odgovoriti na to? HVALA? Hmmm, ne zdi se ravno ok, kajne? 9 mesecev rasti otroka, nekaj ur truda, da ga daš na svet, potem vsi občutki, ko ga dobiš in skrbiš zanj. In nekdo ti reče, ah, videti si, kot da ne bi rodila.

Razumem, to bi naj bil kompliment, vendar ne zajema situacije, ki je očem nevidna. Sama sem te sorte, da po porodu nisem imela veliko odvečne kože in maščobe, vendar sem se po porodu počutila tako zanič, kot si nikoli nisem mislila, da bi se JAZ, ki sem tako aktivna, dejansko lahko počutila.

A photo posted by Nusa Gnezda (@nooshee_g) on Jul 29, 2015 at 1:29am PDT

Bolečine v križu, ramenih, da o vseh težavah tam spodaj ne govorim. IN NE, nisem videti in NE počutim se tako, kot da sploh ne bi rodila. Moje telo je sedaj drugačno, drugače se odziva, drugače je videti in potrebuje veliko več balansa. Moj hrbet in vrat trpita od nošenja otroka in vseh čudnih gibov, ki jih izvajam.

In hvala bogu, da si prihranjam bolečine s tem, ko izbiram prave vaje za vse sklepe in mišice. Kljub temu, da se počutim in zgledam močno, mi prosim nikoli več ne recite, videti si, kot da ne bi rodila. Ker se počutim 100-odstotno tako, kot da sem rodila, in ponosna sem na to. In odgovor HVALA je nekaj najbolj čudnega na še bolj čuden komentar ....

Preveri, katere so tiste vaje, ki jih je varno in zelo pametno delati po porodu, in še Nušin zapis, ali smo mamice res toliko manj vredne kot otrok.  

Nuša Gnezda je strokovnjakinja za vadbo za ženske in vadbo po porodu. Poiščete jo lahko na Facebook profilu ali mi pišete na nusa.gnezda@gmail.com. Spremljate me lahko tudi na Instagramu.