10 nasvetov, ki povezujejo družino

10 nasvetov, ki povezujejo družino (foto: Priscilla Du Preez | Unsplash) Priscilla Du Preez | Unsplash
7. 11. 2020

Časi negotovosti nas lahko zbližajo ali pa oddaljijo. Še posebej jih občutijo naši otroci, ki še nimajo povsem razvitih mehanizmov za soočanje s težavnimi situacijami. Naš stres in anksioznost se v stresnih trenutkih prenašata tudi na naše potomce, četudi so morda premladi, da bi opazili, kaj se dogaja.

Najboljša stvar, ki jo lahko naredite za svoje otroke, je, da poiščete ravnotežje v sebi. Ko boste sami manj pod stresom, bo energija okrog vas drugačna in to se bo poznalo tudi na njih.

Joga nam lahko pomaga uravnavati stres in nas pomirja tudi v časih, ko nismo prepričani, kaj bo sledilo.

10 jogijskih nasvetov, ki povezujejo družino:

1. Bodite odkriti

Jogiji temu rečejo 'satva'. Otroci slutijo, kadar se jim nekaj prikriva, četudi ne vedo, za kaj se gre. Povejte jim toliko, kot je potrebno, glede na njihova leta. Preveč informacij jih lahko spravi v nepotreben stres.

2. Reagirajte

Nima smisla, da se samo pritožujete nad situacijo – naredite kar je v vaši moči, da jo spremenite. Odločitve sprejemajte mirno in se pred ukrepanjem poučite o vsem, kar morate vedeti o dotični zadevi.

3. Naj vlada ljubezen

Gandhi se je domislil jogijskega koncepta ahimsa, ki je v zahodnjaškem svetu dobro poznan kot nenasilna oblika protesta. V to štejemo tudi verbalno nenasilje.

Bodite spoštljivi do vseh, toda ohranjajte svoje vrednote in se za njih borite. Tudi otroke poučite o tem, da je dobro stati za svojimi prepričanji. Večkrat jih objemite. Vsi potrebujemo fizično izkazovanje naklenjenosti.

4. Gibajte se

Prakticirajte asane iz joge – vsakršna vadba pomaga zamotiti um in nas sprosti. Vaje lahko prilagodite za otroke.

Preverite: Joga za začetnike: Položaj za globoko umiritev

5. Dihajte

Dihalna tehnika pranajama vam pomaga, da se sprostite in poiščete svoj center. Več ko vadite, lažje postane. Tudi to dihanje lahko prakticirate skupaj z otroci.

6. Umirite se

To najlažje dosežete z meditacijo. Ni treba, da v lotosovem položaju sedite po več ur, že kratka meditacija vam bo pomagala omiliti stres.

7. Skrbite zase

Kadar smo pod stresom ponavadi pozabimo na zdravo hrano in ne spimo toliko, kot bi bilo treba. Nekateri se vržejo v pretiravanje, drugi pa v preskakovanje obrokov. Naj bodo redni obroki in dovolj spanca prioriteta za celo družino!

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

8. Osredotočite se

Stojte pokončno in ponosno. Aktivirajte prvo čakro, ki vas povezuje z energijo zemlje. Preživite skupaj z otroci čim več časa v naravi in bodite prisotni v trenutku.  Uživajte v času, ki ga preživljate skupaj.

Preberite: 6 razlogov, zakaj bi morali otroci oreživeti več časa v naravi 

9. Živite ta trenutek

Negotovost je kot bolezen brez diagnoze. Nenehno nas skrbi in v glavi se nam vrtijo najbolj grozni scenariji. Ne dovolite, da vam negativne misli zameglijo pogled in vas držijo v nenehni napetosti. Otroci potrebujejo vašo pozornost tukaj in zdaj. Jutri bo prišel, če o njem obsesivno razmišljate ali pa ne.

10. Vadite občutek zadovoljstva

Včasih se moramo sprijazniti, da nekaterih reči pač ne moremo spremeniti. To je treba sprejeti, za kar je potrebna potrpežljivost. Prenesite to tudi na otroke.

Vsak dan razmislite, za kaj vse ste lahko hvaležni, četudi nimate vsega, kar bi si želeli. Z otroki lahko skupaj vodite dnevnik hvaležnosti – zapišite vse, kar imate radi, kar vas navdihuje in kar vam lepša življenje.

Preberite še:

Vir: Mind valley