6 nasvetov, kako začeti s tekom

Številne raziskave pravijo, da tek spremeni življenje. Razmišljate, da bi začeli teči, pa ne najdete prave motivacije? Tu je 6 nasvetov, kako začeti.

6 nasvetov, kako začeti s tekom - Foto: profimedia

V povprečju je pri tekačih tveganje za prezgodnjo smrt nižje za 25 do 40 odstotkov, le en 60-minutni tek pa naj bi naše življenje podaljšal za sedem ur.

Zdaj je namreč odličen čas, da začnete teči. Če pa že tečete ... No, morda vas z naslednjimi nasveti spomnimo na stvari, na katere tekači radi pozabimo.

6 nasvetov, ki vas bodo motivirali za tek

 1. Preprosto začnite

  Tedne, mesece, leto … lahko zapravite za iskanje informacij o teku, načrtovanje treningov in iskanje najboljše opreme. Lahko pa preprosto zavežete vezalke in se odpravite ven. Vendar pozabite na tempo in razdaljo. Namesto tega začrtajte časovni cilj. Dober začetek je lahko denimo 2-krat ali 3-krat na teden po 20 minut. Naslednji cilj je lahko 20 minut 4-krat na teden. Nato pa lahko začnete razmišljati o podaljševanju in tempu.

 2. Metoda tek-hoja

  Odločitev je padla: “Danes začnem teči.” Odpravite se ven, seveda z najboljšimi nameni, a po treh minutah vas vse boli in občutek imate, da umirate. Ne obupajte, temveč si dovolite napredovati počasi. Začnite z metodo tek-hoja. 20 minut razdelite na nekaj minut teka, ki mu sledi nekaj minut hoje, nato spet tek, hoja … Zaključite s hojo, da se ohladite.
   
 3. Poskrbite za pravilno tehniko

  Tekač ste. In tako tudi ravnajte s seboj. To pomeni, da si vedno vzamete dovolj časa za dinamično ogrevanje pred tekom in ohlajanje po njem. Prav tako nekaj časa namenite pravilni tekaški drži. Pozorni bodite na naslednje točke: prsi, roke, jedro, kolena, pete.

 4. Raziščite nove kotičke

  Zelo preprost način, kako ohraniti motivacijo – poiščite in raziščite nove tekaške steze. Enkrat na teden se podajte po novi poti. Prav tako preizkušajte različne podlage, tudi tekalno stezo v fitnes centru.

 5. Postopnost

  Ko vam od 20 do 30 minut teka ne bo predstavljalo posebnega izziva, je čas, da si postavite novega. In nič prej! Naslednji korak: podaljšate čas teka ali dodajte trening več. (Slediti mora en ali drugi korak, nikoli oba!)  Nasvet: časa ali razdalje nikoli ne povečajte za več kot 10 odstotkov. Če v tem tednu tečete 20 minut, boste v naslednjem 22. V začetni fazi pride zelo hitro do pretiravanja. Ali ko se počutite odlično in se vam zdi, da že lahko pretečete polmaraton. Ali pa, ko tečete v družbi prijatelja, ki je hitrejši. Preveč naenkrat lahko zaustavi vaš napredek, pride lahko tudi do poškodbe in izgubili boste motivacijo. Ne zadajte si preveč, ne tekmujete z nikomer. Preprosto uživajte v teku.

 6. Ne izgubite poguma

  Ko bi najraje odnehali, razmislite o naslednjih stvareh. Zakaj ste se odločili, da bi poskusili s tekom? Kaj pričakujete? Užitek? Več energije? Bistre misli? Razgibano in fit telo? Karkoli že je na vašem seznamu, osredotočite se na to. Nikar pa ne premlevajte o tem, kako slabo ste pravkar odtekli. Vsem se zgodi. Tudi profesionalnim tekačem. Slab dan namreč.

Kako si še lahko pomagate?

 • Vodite tekaški dnevnik. Tako boste videli, kako daleč ste prišli, kaj deluje in kaj ne. Vpisujte čas, razdaljo, poseben trening (če ste ga vključili), hrano in pijačo pred tekom, med njim in po njem, vreme in kako ste se počutili.
 • Poiščite tekaškega partnerja.
 • Med tekom poslušajte glasbo. Glasba motivira, pa tudi vodi tempo.
 • Če lahko, se nagradite. Kakovostna tekaška obute je seveda nujna, v deževnih dneh pa vas bo morda motiviral kakšen drug živobarvni kos kakovostne športne opreme.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza