Hrana, ki pomlajuje in postara

Zagotovo ste že slišali ali prebrali, da genetika ni edina, ki vpliva na hitrost vašega staranja. Na staranje vpliva tudi prehrana. V prispevku si preberite, katere vrste prehrane bistveno pripomorejo k temu, da se hitreje starate in katere vam pomagajo, da vaša koža ostaja zdrava in bistveno mlajša, kot je v resnici.

Hrana, ki pomlajuje in postara - Foto: Profimedia

Prehrana, ki stara

 • Nezaželene transmaščobe

  O transmaščobah je veliko napisanega. In nič kaj dobrega. Številni strokovnjaki pišejo o tem, da jih je potrebno odstraniti z jedilnika, ker povzročajo številne bolezni srca in ožilja. Poleg tega pa imajo transmaščobe še zelo slab vpliv na kožo. Povzročajo namreč vnetne procese v koži in hormonsko neravnovesje. Posledično se vaša koža lahko zelo postara.

 • Procesirano meso sproža vnetne procese

  Med procesirane vrste mesa sodijo prav vsi izdelki, ki vsebujejo nitrate, konzervanse, sladkorje in podobno. Za prav vse velja, da v vašem telesu sprožajo vnetne procese. Še dobro, da lahko tako vrsto mesa zamenjate z veliko bolj zdravimi alternativami, kot je na primer pečeno piščančje ali puranje meso. Priporočamo, da poleg uživate velike količine sveže zelenjave.

 • Energijski napitki razjedajo zobno sklenino

  Veliko ljudi za opravljanje svojega dela in tudi sicer potrebuje še dodatno dozo energije, ki jo najpogosteje dobijo s pomočjo energijskih napitkov. Na žalost pa velja, da so energijski napitki vse prej kot dobra pijača. Na kožo delujejo namreč zelo negativno. Najbolj negativno pa lahko vplivajo na zdravje in tudi izgled vaših zob, saj v veliki meri povzročajo razjedanje sklenine.

 • Premočno začinjena hrana ni zdrava

  Če obožujete pikantno hrano, vas moramo opozoriti, da preveč pikantna oziroma začinjena hrana nikakor ni dobra za vašo kožo in zdravje na sploh. Do neke mere že, toda potrebna je previdnost. Povzroča lahko številne nevšečnosti, kot so na primer rdečica, pajkaste žilice, zabuhlost in še kaj podobnega. Odsvetujemo jo še posebej ženskam, ki so v menopavzi.

Prehrana, ki pomlajuje

 • Lubenica je polna likopena

  Če boste v poletnem času uživali lubenico in drugo podobno sadje ter zelenjavo, ki vsebuje velike količine likopena, potem ste varni pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki, ki vašo kožo lahko zelo hitro postarajo. Še posebej vam priporočamo uživanje paradižnika, ki je pri pomlajevanju kože skorajda tako učinkovit kot priljubljena lubenica.

 • Zeleni čaj je izjemno močan antioksidant

  Za zeleni čaj je znano, da je zelo močan oksidant. Vašo kožo v največji možni meri varuje pred prostimi radikali. Še posebej je poln polifenola. To je vrsta antioksidanta, ki ščiti kolagen. Ta pa velja za glavni protein v vaši koži.

 • Granatno jabolko preprečuje tudi nastajanje gubic

  Znano je, da so semena granatnega jabolka polna antioksidantov ter vitamina C. Posledično preprečuje nastajanje gubic, vašo kožo v veliki meri ščiti pred izsušenostjo in nevtralizira proste radikale, ki prav tako delujejo na vašo kožo. Še posebej uživanje tega sadeža priporočamo ženskam v srednjih letih, ko je njihova koža najbolj izsušena in lahko tudi že nagubana.

 • Ribe so odlična hrana proti vnetjem

  Ribe, za katere je značilno, da vsebujejo ogromno omega 3 maščobnih kislin, so odlična hrana proti vnetjem in tudi škodi, ki lahko nastane po sončenju. Med njimi ima posebno mesto losos, ki je med ljudmi zelo priljubljena vrsta ribe. Zanj je značilno, da vsebuje astaksantin. Ta deluje kot antioksidant, vaši koži pa zagotavlja, da ostaja povsem elastična in hidrirana.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza