Movember: Pravi moški skrbi zase!

V novembru potekajo številne akcije, ki ozaveščajo moške o boju proti raku. Skoraj polovico vseh rakavih bolezni bi lahko preprečili z zdravim življenjskim slogom, rednim sodelovanjem v presejalnih programih za raka in tudi z življenjem v manj onesnaženem okolju, samo z ustreznejšo prehrano bi se lahko izognili tudi do 30 odstotkom raka.

Moja diagnoza, 15. 11. 2018
Movember: Pravi moški skrbi zase! - Foto: Profimedia

Akcija Pravi moški

Pravi moški je vseslovenska komunikacijska akcija, ki jo že tretje leto izvaja Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje RS in Onkološkim inštitutom Ljubljana. Namenjena je ozaveščanju širše javnosti o problematiki raka pri moških. Cilj tega dolgoročnega projekta je, da bi v Sloveniji čim manj moških zbolelo za rakom in čim več obolelih bolezen premagalo.

Rak na prvem mestu med najpogostejšimi vzroki smrti

V Sloveniji je rak, podobno kot v drugih evropskih državah, med najpogostejšimi vzroki smrti, in sicer na drugem mestu, pri moških pa je celo na prvem.

Staranje prebivalstva in socialno-ekonomski problemi sodobne družbe povečujejo ogroženost za obolevanje. S tem pa postaja rak tudi vse večji javnozdravstveni problem

Podatki zadnje raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije (NIJZ, 2016) kažejo, da se moški v primerjavi z ženskami:

  • manj zdravo prehranjujejo – imajo manj redne obroke;
  • hrano pogosteje dosoljujejo ali izbirajo bolj slano; 
  • uživajo manj zelenjave;
  • uživajo več ocvrtih jedi, hitre hrane in zlasti več mesa in mesnih izdelkov;
  • pogosteje posegajo po sladkih in alkoholnih pijačah.

Na pojav raka vpliva tudi debelost

Med moškimi je tudi več tistih, ki imajo že pridružene dejavnike tveganja, kot so povišan krvni sladkor, visok krvni tlak in dislipidemije. Zaradi sočasne telesne nedejavnosti je med odraslimi
moškimi tudi več čezmerno hranjenih. Delež debelih moških se je od leta 2001 do leta 2016 povečal s 16 na 20 odstotkov odrasle moške populacije, zato moški veljajo za še posebej ogroženo skupino.

Od načina prehranjevanja in izbire hrane je odvisno, ali bo ta pri posamezniku delovala kot dejavnik tveganja, ki ogroža zdravje, povečuje obolevnost in prezgodnjo smrtnost, ali pa kot varovalni dejavnik, ki krepi zdravje, izboljšuje kakovost življenja in ga podaljšuje.

Ob tem izpostavljenost prehranskemu dejavniku, ki ga povezujemo z rakom (npr. nitritom/nitratom v mesnih izdelkih), še ne pomeni, da bo posameznik zagotovo zbolel. Zanj obstaja večje tveganje oziroma verjetnost, da bo zbolel. Po drugi strani lahko nekatere sestavine v živilih (npr. zaščitne snovi v zelenjavi) znatno zmanjšajo to tveganje.

V prehrano umestite več zelenave in sadja

Za Slovenijo je bilo izračunano, da bi lahko za 6 odstotkov zmanjšali tveganje za nekatere vrste raka, če bi dnevno zaužili v povprečju 100 gramov več zelenjave in sadja.

V tem pogledu ne poznamo le slabih in dobrih živil, ampak predvsem slabe in dobre kombinacije. Zato je treba pazljivo izbirati prehransko ustreznejša živila, paziti na pravilne postopke priprave, ki ne bodo povečali tveganja, upoštevati princip uravnoteženega krožnika in ga prilagoditi svojim potrebam. 

Obroke pa enakomerno porazdeliti čez dan, da presnova ne bo preobremenjena. Asist. mag. Janka Čarman, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana je dejala: "V Sloveniji je leta 2015 za rakom zbolelo 7.859, umrlo pa 3.484 moških, kar glede na celotno statistiko kaže, da moški pogosteje zbolevajo za rakom kot ženske (skoraj 55 % vseh zbolelih in 56 % umrlih predstavljajo moški). Projekcije kažejo, da bo vsak drug moški, rojen leta 2015, do 75. leta predvidoma zbolel za rakom. Moški najpogosteje zbolevajo za rakom prostate, nemelanomskim kožnim rakom, rakom pljuč ter debelega črevesja in danke."

Poleg uravnotežene prehrane je pomembno tudi gibanje

Uravnotežena prehrana je nujna komponenta zdravega življenjskega sloga, v katerega je treba vključiti tudi gibanje, da ohranimo telo zdravo, izboljšamo telesno funkcijo in izboljšamo kakovost življenja. 

Gibanje varuje naše zdravje, poleg tega pa tudi zdravi. Ljudje, ki se gibajo, doživljajo svoje življenje kot bolj kakovostno.

Kaj svetujemo Pravim moškim?

Preverite svoj način prehranjevanja tako, da odgovorite na vprašalnik 10 korakov do zdrave
prehrane in preverite še več informacij na spletnem mestu www.izogniseraku.

Za še več koristnih in verodostojnih informacij pa svetujemo obisk spletnih portalov
www.prehrana.si in www.dobertekslovenija.si.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri