Naredite si bolj zdrav pust

Pustno pojedino lahko naredite modernejšo, na primer z raznimi brezglutenskimi pitami; priljubljene so zdrave pustne jogurtove miške ali ocvrta jabolka, ki je to tudi sicer vrsta jedi, ki je primerna za celo zimo.

Naredite si bolj zdrav pust - Foto: profimedia

Ko se bliža pust, nas iz vseh strani obletavajo krofi; sem ter tja opazimo kakšen flancat. Pustna pojedina izvira še iz časov, ko ni bilo hladilnikov in zamrzovalnih skrinj. Februarja se je zima že prevesila v pomlad in treba je bilo porabiti zimsko zalogo. Decembra so imeli kmetje na razpolago koline in vse vrste mesa, ki niso bile konzervirane; se pravi nasoljeno in prekajeno meso. Pustna pojedina je bila sestavljena iz krvavice in pečenice, matevža, kislega zelja in kisle repe. Modernejša različica je repa s krompirjevim pirejem, zabeljena z ocvirki.

Poleg tako močne in nasitne pojedine se prileže tudi nekaj sladkega. Vsem nam poznani krofi niso prva tradicionalna pustna jed. Potica z ocvirki je skoraj že eksotična jed; je mnogo starejša in tradicionalna jed kot krofi.

Ponekod je priljubljena tudi 'po nesreči narejena juha' –  'godla juha'. Nastala je pri kuhanju krvavic, kjer je krvavica počila, nadev pa je ušel ven. Enako priljubljena je 'suha juha', v kateri se kuha prekajeno meso. V juho se lahko zakuha riž, ribana kaša ali drobni svaljki iz jajc in moke.

Ko skuhamo prekajeno meso, poberemo iz vode meso. V vodi nato skuhamo proseno kašo, v katero dodamo prekajeno meso in jajce. Zmes damo v pekač in ga spečemo v pečici. Jed imenujemo 'štula'. Zraven po navadi postrežejo hrenovo omako.

Pust in zdrave jedi

Pustna hrana je že od nekdaj ocvrta in mastna; pustne sladice so polne sladkorje. Zraven mastne pojedine si je dobro privoščiti veliko zelenjave, na primer zelje ali repe, zdrav ajdov ali pirin kruh.

Pustno pojedino lahko naredite modernejšo, na primer z raznimi brezglutenskimi pitami; priljubljene so zdrave pustne jogurtove miške ali ocvrta jabolka, ki je  to tudi sicer vrsta jedi, ki je primerna za celo zimo.

Za peko pustnih sladic raje uporabite polnozrnato moko; lahko si pomagamo tudi z ovsenimi kosmiči, proseno kašo. Da bi pridobili sladkost peciva, si lahko pomagate z različnimi vrstami sadja (rozine, banane, med, brusnice, fige, dateljni …). Priporočljiva je tudi domača marmelada, ki ste jo pripravili sami in vsebuje zelo malo sladkorja. Pri izdelavi čokoladnih sladic uporabite temno čokolado, ki ima vsaj 70 % kakava. Pri okrasitvi zdravih slaščic si lahko pomagate z različnim sadjem.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza