Poskrbite, da bo vaš želodec zdrav tudi poleti

Tudi poleti pazite na prehrano. Predvsem na jajca in mlečne izdelke, meso z žara in sadje. Nadvse pozorni bodite tudi pri uživanju ledenih kock. In nikar ne pijte ledeno hladnih pijač!

Poskrbite, da bo vaš želodec zdrav tudi poleti - Foto: Shutterstock

Krompirjeva solata spada v hladilnik

Če krompirjeva solata ali tiramisu ob poletni vročini dlje časa stojita zunaj, se razmnožijo bakterije ali pa se ustvarijo strupene snovi. Ker bi se jih telo rado čim prej znebilo, se pogosto pojavi slabost in nas sili na bruhanje.

Zato vse jedi, ki vsebujejo jajca in mlečne izdelke, vedno hranite na hladnem.

Jedi z žara začinite blago

Po zaužitju jedi z žara občutljiv želodec reagira z zgago in kislim vračanjem iz želodca. To boste preprečili že, če mesa za žar ne boste preveč začinili in boste namesto mastne klobase raje izbrali pusto piščančje meso.

Ob dvigovanju kisline iz želodca pomaga tudi glina, ki jo v obliki praška zmešate z vodo. 

Previdnost pri ledenih kockah! 

V deželah z nižjimi higienskimi standardi je bolje, da se odpoveste ledenim kockam, ki jih pogosto izdelujejo kar iz vode iz vodovoda. V njej lahko mrgoli bakterij, ki povzročajo drisko. Če je le mogoče, pijte le mineralno vodo in si z njo umivajte tudi zobe. Če kljub temu zbolite za  potovalno drisko, si pomagajte z zdravili iz lekarne.

Zmerno pri sadju

Veliko ljudi lahko poje le majhne količine sadja dnevno, drugače pa začutijo napenjanje. Za to je kriv sadni sladkor. Manj ga je v ananasu, marelicah in melonah. Proti napenjanju pomaga čaj iz komarčka, janeža in kumine.

Napitki ne smejo biti ledeno hladni

Ledeno hladni napitki lahko dražijo sluznico želodca in povzročajo krče. Poleg tega se po njih bolj znojimo kot pa po napitkih s sobno temperaturo ali po toplem čaju. Bolečine v želodcu blažijo ingverjeve kapljice.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza